Skip to main content

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο κατάσκοπος της CIA είχε πρόσβαση στον Πούτιν

Μία διαφορετική εκδοχή από τη «μυθοπλασία» των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης έδωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας άμεσα τα δημοσιεύματα των «New York Times» και του CNN σχετικά με τον Ρώσο πρώην αξιωματούχο, ο οποίος επί χρόνια δρούσε ως πληροφοριοδότης της CIA και ήταν εκείνος που αποκάλυψε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου, υπήρχε όντως ένας Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης. Ο άνθρωπος αυτός ωστόσο δεν είχε άμεση πρόσβαση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πουτιν, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ιστορία ξεκινάει δεκαετίες πριν, όταν η CIA στρατολόγησε και “επένδυσε” πάνω σε έναν Ρώσο αξιωματούχο, όχι ιδιαιτέρως υψηλόβαθμο, ο οποίος όμως άρχισε να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης έως ότου εξελίχθηκε σε πραγματικο «χρυσό» γιια τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού είχε πλέον πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα του Κρεμλίνου», σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times».

Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» αναφέρει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τον Όλεγκ Σμολένκοφ, καθώς ο άνθρωπος αυτός πράγματι εργαζόταν για τη ρωσική κυβέρνηση και απολύθηκε το 2016 – 2017, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.  

Σύμφωνα με τους «New York Times», στα τέλη του 2016 τού προτάθηκε να αποσυρθεί. Αρχικά εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος οικογενειακά κωλύματα, γεγονός που δημιούργησε νέες ανησυχίες μήπως είναι διπλός πράκτορας. Η CIA όμως τον πίεσε μερικούς μήνες αργότερα και εν τέλει εκείνος δέχτηκε.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ήταν πράκτορας ή όχι, αλλά έκανε λόγο για «μυθοπλασία» των αμερικών μέσων ενημέρωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters