Skip to main content

Ο άνθρωπος της CIA που αποκάλυψε τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016

Οι κατηγορίες περί της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 βασίζονται πλέον σε μία αξιόπιστη πηγή: έναν κατάσκοπο, πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επί χρόνια, ο οποίος ωστόσο απομακρύνθηκε το 2017 υπό τον φόβο ότι μπορεί να αποκαλυφθεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.  

Την πληροφορία μετέδωσαν χθες το CNN και οι «New York Times» με πλείστες λεπτομέρειες – από το πώς ο άνθρωπος αυτός αναρριχήθηκε σιγά σιγά στον στενό κύκλο των συμβούλων του Ρώσου προέδρου έως το τέλος της καριέρας του.

Η ιστορία ξεκινάει δεκαετίες πριν, όταν η CIA στρατολόγησε και «επένδυσε» πάνω σε έναν Ρώσο αξιωματούχο, όχι ιδιαιτέρως υψηλόβαθμο, ο οποίος όμως άρχισε να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης έως ότου εξελίχθηκε σε πραγματικο «χρυσό» γιια τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού είχε πλέον πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα του Κρεμλίνου.   

Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η Ρωσία προσπαθούσε να σαμποτάρει τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο πληροφοριοδότης έγινε ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλά προσεγμένα «στοιχεία» της CIA.

 Ο πράκτορας, το όνομα του οποίου ασφαλώς δεν έχει αποκαλυφθεί, ήταν αυτός που οδήγησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα πως ο Πούτιν είχε ενορχηστρώσει άμεσα τη ρωσική ανάμειξη υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο πληροφοριοδότης μάλιστα, σύμφωνα με τους «New York Times», ενέπλεκε άμεσα τον Πούτιν και στην ιστορία με την κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δημοκρατικού Κόμματος τότε.

Η σοβαρότητα της ρωσικής ανάμειξης ήταν πλέον πολύ σοβαρή και ο φόβος ότι ο ρόλος του πληροφοριοδότη ενδεχομένως να έβγαινε στην επιφάνεια πολύ μεγάλος. Στα τέλη λοιπόν του 2016 τού προτάθηκε να αποσυρθεί. Αρχικά εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος οικογενειακά κωλύματα, γεγονός που δημιούργησε νέες ανησυχίες μήπως είναι διπλός πράκτορας. Η CIA όμως τον πίεσε μερικούς μήνες αργότερα και εν τέλει εκείνος δέχτηκε.

Με την κίνηση αυτή έληξε η καριέρα ενός από τους σημαντικότερους πληροφοριοδότες της CIA. Και «έκλεισε τα μάτια» της αμερικανικής υπηρεσίας στη Ρωσία, ενόσω αναζητούσε πληροφορίες για την ανάμειξη του Κρεμλίνου στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, καθώς και τις προεδρικές εκλογές του 2020.

naftemporiki.gr