Skip to main content

Τις 10.000 έφθασαν οι νεκροί εμφυλίου και διεθνούς επέμβασης στην Υεμένη

Τις 10.000 έφθασαν οι νεκροί του εμφυλίου ο οποίος έχει ξεσπάσει από τον Ιανουάριο του 2015 και της διεθνούς επέμβασης υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι αντάρτες Χούδι, με την έμμεση στήριξη του επίσης σιιτικού ισλαμιστικού Ιράν, έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά με πραξικόπημα, με τη συνεργασία του πάλαι ποτέ δυτικόφιλου πρώην προέδρου της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Η Σαουδική Αραβία, με τη συνεργασία κυρίως αραβικών, αλλά και αφρικανικών χωρών, στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, έχοντας εξαπολύσει από τον Μάρτιο του 2015 την επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα», η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της ανακατάληψης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η κυβέρνηση του κ. Χάντι εδρεύει στην πόλη Άντεν.

Την κατάσταση περιπλέκει ο έλεγχος μεγάλων τμημάτων του εδάφους της χώρας από τις συνασπισμένες σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις Ανσάρ Αλ Σαρία και Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, καθώς και από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι οργανώσεις αυτές, παρά την αντίθεσή τους στους σιίτες Χούδι, στοχεύουν κυρίως την νόμιμη κυβέρνηση με επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του υεμενικού στρατού.

naftemporiki.gr