Skip to main content

Ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τραμπ ο Ορτέγα, παρά την «αμερικανική απειλή»

Πρόθυμος να συναντηθεί και «να συζητήσει» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, παρά το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε «στρατιωτική επέμβαση» εναντίον της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ, αν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξής του, ο διάλογος «με μια δύναμη όπως οι ΗΠΑ είναι απαραίτητος, είναι επιτακτική ανάγκη». «Θα μπορούσε να δοθεί μια ευκαιρία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα πολύ να πάω», πρόσθεσε. Η ετήσια Γενική Συνέλευση ξεκινά την 24η Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο 72χρονος Ορτέγα, άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, δήλωσε επίσης ότι θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και σημείωσε ότι έχει προσεγγίσει τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας για να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο.

Σύμφωνα με στοιχεία διάφορων ΜΚΟ υπολογίζεται ότι από 300 ως 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 2.000 ως 3.000 έχουν τραυματιστεί, στα επεισόδια και τις επιχειρήσεις καταστολής από πλευράς της νικαραγουανής αστυνομίας και ένοπλων ομάδων εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Απρίλιο στη φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, αρχικά με αφορμή μια πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Την 5η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις ταραχές στη Νικαράγουα απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, κρίνοντας πως η καταστολή των διαδηλωτών ενδέχεται να προκαλέσει μαζικές μεταναστευτικές ροές όπως αυτές στη Βενεζουέλα ή τη Συρία. Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα κι έχουν καταφύγει κυρίως στην Κόστα Ρίκα.

«Ειλικρινά, τελούμε υπό απειλή», δήλωσε ο Ορτέγα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια στρατιωτική επέμβαση», ανέφερε.

Ο Ορτέγα, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκπαίδευσαν μέλη ένοπλων οργανώσεων προκειμένου να προκαλέσουν αναταραχή στη χώρα του, επέμεινε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που αποτελεί το κεντρικό αίτημα της αντιπολίτευσης, θα έβλαπτε τη Νικαράγουα. Κανονικά οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν περί τα τέλη του 2020.

Η Ουάσιγκτον επιρρίπτει την ευθύνη για τις ταραχές των τελευταίων μηνών στον Ορτέγα και τη σύζυγό του, την αντιπρόεδρο της χώρας Ροσάριο Μουρίγιο. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Νικαράγουας στα οποία προσάπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγα και τη Μουρίγιο ότι έχουν επιβάλλει δικτατορία που χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και διαφθορά.

Το προεδρικό ζεύγος αντιτείνει ότι η εξουσία του προήλθε από τις κάλπες και ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αυτές οι οποίες ενορχήστρωσαν την εξέγερση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP