Skip to main content

Οι προκλήσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Ο Τζουζέπε Κόντε τελικά τα κατάφερε. Σήμερα ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα την τελική λίστα των υπουργών του και στη συνέχεια πρόκειται να ορκιστεί.

Το τελικό «ελεύθερο» έφτασε χθες βράδυ, μετά την έγκριση της νέας πολιτικής συμμαχίας από το 79% των μελών του κινήματος 5 Αστέρων, που θέλησαν να ψηφίσουν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι υπουργοί του σχήματος αυτού αναμένεται να είναι 20: πιθανώς οκτώ των 5 Αστέρων, οκτώ του Δημοκρατικού Κόμματος , τρεις τεχνοκράτες και ένς της ιταλικής αριστεράς.

Τεχνοκράτης θα αναλάβει και το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών. Ο αρχηγός των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο τελικά αναμένεται να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. Αναγκάσθηκε να κάνει βήμα πίσω και να μην διατηρήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όπως επιθυμούσε.

Η έμμεση επιστροφή του Ματέο Ρέντσι

Παράλληλα ο γραμματέας των Δημοκρατικών Νικόλα Τζινγκαρέτι δεν θέλησε να υπουργοποιηθεί, αλλά επιστρέφει έμμεσα στο προσκήνιο ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι: πολλοί στενοί του συνεργάτες θα πάρουν μέρος στην κυβερνητική ομάδα. Κύρια σημεία της κυβερνητικής δράσης, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και η αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό τα 5 Αστέρια δέχθηκαν να αλλάξουν σε έναν βαθμό την γραμμή τους. Θα ληφθούν υπόψη οι συστάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει τονίσει ότι οι ποινές των νέων νόμων που επέβαλε ο Σαλβίνι είναι υπερβολικά αυστηρές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, η κεντροαριστερά ζητείά μια σαφή στροφή, η οποία να δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη, έστω και αν θεωρούν ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί μονιμότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία

Στη Γερουσία η πλειοψηφία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι οριακή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, από τη στιγμή που γίνονται καθοριστικές οι ψήφοι της μικρής γερμανόφωνης μειονότητας της βόρειας Ιταλίας και ενδεχομένως κάποιων κεντροδεξιών «πρόθυμων» γερουσιαστών.

Πολλοί σχολιαστές θεωρούν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται σε τρία χρόνια η κυβέρνηση αυτή να καταφέρει να εκλέξει και νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ότι φαβορί για το ύπατο αυτό αξίωμα στη συγκεκριμένη φάση είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.