Skip to main content

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις να ζει κανείς- Ποια η θέση της Αθήνας

Τι και εάν δοκιμάζεται από γήρανση του πληθυσμού, πολιτικό ρίσκο και οικονομικούς πονοκεφάλους. Η Γηραιά Ήπειρος εξακολουθεί να έχει σχετικά δυναμική εκπροσώπηση στην παγκόσμια κατάταξη με τις καλύτερες πόλεις να ζει κανείς. Καταλαμβάνει την κορυφή, αλλά και συνολικά οχτώ από τις 20 πρώτες θέσεις της λίστας, που καταρτίζει κάθε χρόνο το Economist Intelligence Unit (ΕΙU), στη βάση δεικτών για το βιοτικό επίπεδο, τη σταθερότητα, τις υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις βασικές υποδομές. Ωστόσο η Αθήνα είναι μεταξύ των αρνητικών εξαιρέσεων, στην 89η θέση. 

Στην επικαιροποιημένη λίστα για το 2019 την πρωτιά μεταξύ 231 πόλεων κέρδισε για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Βιέννη της Αυστρίας. Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλά επίπεδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης, το πράσινο της πόλης και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες την κρατούν σταθερά στην κορυφή. 

Ακολουθεί η Μελβούρνη της Αυστρίας, η οποία πριν από το 2018 κατακτούσε την κορυφή επί επτά διαδοχικά έτη. Ακόμη μία πόλη της Αυστραλίας, το Σίντνεϊ, η Οσάκα της Ιαπωνίας και το Κάλγκαρι του Καναδά συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο Καναδάς κατακτά και τις δύο επόμενες θέσεις, με το Βανκούβερ και το Τορόντο, το οποίο ισοβαθμεί με το Τόκιο της Ιαπωνίας στην έβδομη θέση. Στην έννατη θέση η Κοπεγχάγη της Δανίας. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Η Ευρώπη 

Μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων ξεχωρίζουν επίσης η Ζυρίχη , η Φραγκφούρτη και η Γενεύη στις θέσεις 11,12 και 14. Το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ και το Αμβούργο βρίσκονται επίσης εντός  της πρώτης εικοσάδας, ενώ το Βερολίνο και το Λουξεμβούργο είναι αρκετά κοντά, στις θέσεις 21 και 23 αντίστοιχα. Με πτώση έξι θέσεων το Παρίσι είναι στην 26η θέση. Από τις 68 πόλεις, που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία (βαθμολογία 80 και άνω) οι 31 είναι ευρωπαϊκές. Σημειώνεται ότι η μοναδική μητρόπολη της Δυτικής Ευρώπης που δεν είναι στις 68 αυτής της κατηγορίας είναι η δική μας Αθήνα. Πέρυσι η ελληνική πρωτεύουσα ήταν στην 72η θέση και φέτος έχει υποχωρήσει 17 θέσεις. 

Οι ΗΠΑ

Απογοητευτικές πρέπει να θεωρούνται οι επιδόσεις των αμερικανικών πόλεων. Την καλύτερη θέση στις ΗΠΑ κατακτά η Χονολουλού στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ατλάντα, το Πίτσμπουργκ, το Σιάτλ και η Ουάσιγκτον κερδίζουν μία θέση στην πρώτη 40αδα και το Σικάγο στην 41η.

Τα χρηματοοικονομικά κέντρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, δεν προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής, καταλαμβάνοντας την 48η και 58η θέση αντίστοιχα. Καλύτερη η επίδοση για το Χονγκ Κονγκ που είναι στην 38η θέση (με το ΕΙU να διευκρινίζει ότι η έρευνα δεν έλαβε υπόψη την πολιτική ανταραχή των τελευταίων εβδομάδων), ενώ η Σιγκαπούρη είναι στην 40η. 

Και εκεί που η ζωή είναι ανυπόφορη 

Ανυπόφορες θεωρούνται οι συνθήκες ζωής σε πόλεις που δοκιμάζονται από πόλεμο, τρομοκρατικές επιθέσεις ή και περιβαλλοντική κρίση. Στον «πάτο» η Δαμασκός της Συρία, ενώ ακολουθούν το Λάγος της Νιγηρίας και η Ντάκα του Μπαγκλαντές. Η Τρίπολη της Λιβύης και το Καράτσι του Πακιστάν συμπληρώνουν την πεντάδα των χειρότερων πόλεων να ζει κανείς. 

Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα καλύτερες και τις δέκα λιγότερο υποφερτές πόλεις. 

Οι δέκα κορυφαίες: 

1. Βιέννη
2. Μελβούρνη
3. Σίντνεϊ
4. Οσάκα
5. Κάλγκαρι
6. Βανκούβερ
7. Τορόντο
7. Τόκιο
9. Κοπεγχάγη
10. Αδελαΐδα

Οι δέκα χειρότερες:

1. Δαμασκός
2. Λάγος
3. Ντάκα
4. Τρίπολη
5. Καράτσι
6. Πορτ Μόρεσμπι
7. Χαράρε
8. Ντουλάλα
9. Αλγέρι
10. Καράκας