Skip to main content

«Τα χειρότερα με τον κορωνοϊό είναι μπροστά», προειδοποιούν οι αρχές του Σίδνεϊ

Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας ανέφερε τη μεγαλύτερη καθημερινή άνοδο σε τοπικές μολύνσεις από κορωνοϊό φέτος το Σάββατο, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι μια επιδείνωση της κατάστασης είναι ακόμη πιθανή στο Σίδνεϊ, το οποίο βρίσκεται σε lockdown τριών εβδομάδων.

Υπήρχαν 50 νέες περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα, από 44 μια ημέρα νωρίτερα, το προηγούμενο ρεκόρ για το 2021. Αυτό αυξάνει την έξαρση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα σε 489 κρούσματα.

Από τις λοιμώξεις του Σαββάτου, 26 ήταν άτομα που είχαν περάσει χρόνο στην κοινότητα ενώ ήταν μολυσματικά, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι το lockdown περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Σίδνεϊ και τα περίχωρά του θα επεκταθεί.

«Όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν 26 περιπτώσεις μολυσματικών στην κοινότητα, το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού γίνουν καλύτερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας Γλάντις Μπερετζικλιάν.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι αν δεν μειώσουμε αυτό το επίπεδο των ατόμων που είναι μολυσματικά στην κοινότητα, δεν θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στα πράγματα όσο πιο γρήγορα μπορούμε ή όσο πιο γρήγορα θα έπρεπε.»

Υπάρχουν 47 ασθενείς σε νοσοκομεία ή περίπου ένα στα 10 άτομα που έχουν μολυνθεί από την τρέχουσα εστία. Από αυτούς, 19 άτομα είναι κάτω των 55 ετών και 16 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένου ενός εφήβου.

Κανένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο δεν έχει χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη και το 79% αυτών που έχουν εισαχθεί δεν είχαν κάνει καμία δόση, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές. Στην Αυστραλία οι εμβολιασμοί προς το παρόν γίνονται μόνο σε άτομα άνω των 40 ετών και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου είτε λόγω της υγείας τους ή της εργασίας τους. Η εμβολιαστική εκστρατεία πάντως είναι από τις πιο αργές διεθνώς, λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό, αλλά και στις παλινωδίες αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η χώρα έχει πετύχει πολύ καλύτερα από ό, τι πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, διατηρώντας τους αριθμούς COVID-19 σχετικά χαμηλούς, αλλά η διάθεσή της για εμβολιασμούς ήταν από τις πιο αργές λόγω των περιορισμών εφοδιασμού και της αλλαγής ιατρικών συμβουλών για το βασικό της AstraZeneca.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters