Skip to main content

Σάρλοτσβιλ: Απομακρύνθηκε το άγαλμα στρατηγού υπερμάχου της δουλείας

Ένα άγαλμα του στρατηγού Ρόμπερτ Ε. Λι απομακρύνθηκε στο Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια, το Σάββατο, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από διαμαρτυρίες λευκών ρατσιστών, υπερμάχων της «λευκής υπεροχής» για σχέδια αφαίρεσής του, οι οποίες οδήγησαν σε συγκρούσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε.

Λίγο μετά την αφαίρεση του αγάλματος του Λι,  αρχηγού των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861-1865), ένα άγαλμα του ομόσπονδου στρατηγού Thomas “Stonewall” Jackson αφαιρέθηκε επίσης από τη βάση του σε άλλο πάρκο της πόλης. Οι θεατές που είχαν συγκεντρωθεί ώρες νωρίτερα επευφημούσαν καθώς τα αγάλματα φορτώθηκαν σε φορτηγά και απομακρύνθηκαν.

Αγάλματα που τιμούν τους ηγέτες της ομοσπονδιακής πλευράς υπέρ της δουλείας στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο έχουν γίνει το επίκεντρο διαμαρτυριών κατά του ρατσισμού τα τελευταία χρόνια.

Η προγραμματισμένη απομάκρυνση του αγάλματος του Λι από το κολέγιο το 2017 προκάλεσε ένα ράλι από υπερμάχους της λευκής υπεροχής, αλλά οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια όταν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος ένας αυτοαποκαλούμενος νεοναζί σκότωσε την διαδηλώτρια Χέδερ Χέγερ, που αντιτασσόταν στους διαδηλωτές. 19 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο δράστης, 21 ετών τότε, καταδικάστηκε σε ισόβια για φόνο πρώτου βαθμού και για εννέα ακόμη αδικήματα.

Εβδομάδες αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο του Σαρλότσβιλ διέταξε ομόφωνα να αφαιρεθεί το άγαλμα του Τζάκσον.

Πολίτες, μήνυαν το Σαρλότσβιλ για τα σχέδια απομάκρυνσης τον Απρίλιο, αλλά το ανώτερο δικαστήριο της Βιρτζίνια έκρινε ότι ο δήμος θα μπορούσε να αφαιρέσει και τα δύο αγάλματα της Συνομοσπονδίας, ανατρέποντας μια απόφαση του κρατικού δικαστηρίου που είχε επικυρώσει την αγωγή των πολιτών.

Το Σαρλότσβιλ θα φυλάξει τα αγάλματα έως ότου λάβει τελική απόφαση για το τι να κάνει με αυτά, ανέφεραν αξιωματούχοι την Παρασκευή. Η πόλη εγκατέστησε προστατευτική περίφραξη και καθόρισε ζώνες απαγόρευσης στάθμευσης γύρω από τα πάρκα εν αναμονή των διαδικασιών απομάκρυνσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters