Skip to main content

Λονδίνο: Ρώσοι πράκτορες, με άνωθεν εντολές, πίσω από την επίθεση στους Σκριπάλ

Δύο Ρώσους υπήκοους κατηγορεί το Λονδίνο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με Ναβιτσόκ, τον περασμένο Μάρτιο. Όπως δήλωσε η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο, οι ύποπτοι ήταν αξιωματικοί των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, γνωστή ως GRU, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι λειτούργησαν με άνωθεν εντολές.

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα ονόματα των δύο δραστών, οι οποίοι φέρονται να ταξίδεψαν στο Λονδίνο τον Μάρτιο, με σκοπό να δηλητηριάσουν τον Σεργκέι Σκριπάλ.  

«Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις» ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Αλεξάντερ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροβ για την επίθεση στο Σάλσμπουρι, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι βρετανικές Αρχές εκτιμούν ότι αμφότεροι οι δράστες, περί τα 40,  χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα. Οι δύο δράστες έφθασαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στις 2 Μαρτίου και διέμειναν στο ξενοδοχείο «City Stay Hotel», στο ανατολικό Λονδίνο. Στις 4 Μαρτίου βρίσκονταν στο Σάλσμπουρι, όπου η εξώπορτα των Σκριπάλ δηλητηριάστηκε με Ναβιτσόκ.

Στους δύο Ρώσους αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ και του αστυνομικού Νικ Μπέιλι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τους είχε βοηθήσει. Επίσης, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της χρήσης και κατοχής του Ναβιτσόκ, που αντιτίθεται στον Νόμο περί Χημικών Όπλων.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει εξα αρχής τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Ναβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέι – Τραμπ

Πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων των δύο Ρώσων πρακτόρων, το βράδυ της Τρίτης, η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία γι’ αυτή την «επιθετική ενέργεια» στο βρετανικό έδαφος.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέκουν ακράδαντα ενωμένες θεωρώντας υπεύθυνη τη Ρωσία για την επιθετική ενέργεια σε βρετανικό έδαφος», έγραψε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο Twitter.

Η Βρετανία ζήτησε επίσης να συγκληθεί εκτάκτως το Σύμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ . Εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, περίπου στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Προβοκάτσια και χειραγώγηση της πληροφόρησης καταγγέλλει η Μόσχα

Η Μόσχα από την πλευρά της αντέδρασε άμεσα καλώντας το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης». «Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες, δεν μας λένε τίποτα», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

 Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λονδίνο.

«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι «Ρωσία-1».

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ.

Ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Λονδίνο Ιβάν Βολόντιν κλήθηκε σήμερα στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Ο επιτετραμμένος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, που μίλησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι» ήταν η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο TASS.

naftemporiki.gr