Skip to main content

Ανησυχία Ολάντ προς Πούτιν για την κλιμάκωση στην Ουκρανία

Την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στις αρχές Αυγούστου, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έστειλε απόσπασμα των ειδικών δυνάμεών της να εισέλθει στην Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε ως ομόσπονδη δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε απαντήσει ότι πρόκειται για ρωσικές φαντασιώσεις και προβοκάτσιες και είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου στην χώρα του.

Γαλλία και Γερμανία είναι οι δύο δυτικές δυνάμεις που έχουν διαπραγματευτεί με Ρωσία και Ουκρανία το σχέδιο ειρήνευσης του Μινσκ για τη λήξη της ένοπλης αντιπαράθεσης Ουκρανίας και φιλορώσων αποσχιστών στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι αψιμαχίες των δύο πλευρών έχουν αρχίσει εκ νέου.

Στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, από τον Απρίλιο του 2014, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9.500 άνθρωποι.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να συναντηθούν, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στις 4 – 5 Σεπτεμβρίου, στην Κίνα, στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20.

naftemporiki.gr