Skip to main content

Στις φλόγες η Αμαζονία και μαζί οι σχέσεις Γαλλίας – Βραζιλίας

Η Αμαζονία φλέγεται, και μαζί οι σχέσεις της Βραζιλίας με τη Γαλλία. Η Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί την οικονομική βοήθεια της Ομάδας των Επτά των πιο ανεπτυγμένων βοημαχανικών χωρών του πλανήτη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πίσω από αυτήν την επείγουσα βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, την οποία ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου βλέπει την προσπάθεια της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τη χώρα του σαν αποικία.

«Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια. Αυτά τα χρήματα όμως ίσως είναι καλύτερα να δοθούν για την αναδάσωση στην Ευρώπη», δήλωσε στην ιστοσελίδα Globo στενός συνεργάτης του Μπολσονάρου, για να προσθέσει ευθύς αμέσως πωςη Βραζιλία είναι σε θέση να διδάξει σε «κάθε έθνος» με ποιον τρόπο να ππροφυλάξει τα δάση του.

Την ίδια ώρα, αναφέρει η Monde, αριθμός-ρεκόρ πυρκαγιών συνεχίζουν να κατακαίνε τη Βραζιλία, και κυρίως την Αμαζονία. Τουλάχιστον 1.113 νέες εστίες φωτιάς καταγράφηκαν από την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Συνολικά, έχουν εκδηλωθεί σχεδόν 80.000 δασικές πυρκαγιές από την αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων οι μισές και πλέον στην Αμαζονία. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο την περασμένη εβδομάδα για «διεθνή κρίση».

«Ο Μακρόν δεν μπορεί ούτε να αποφύγει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε έναν ναό που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και θέλει να μας δώσει μαθήματα για τη χώρα μας;», πρόσθεσε με νόημα ο Ονιξ Λορεντζόνι, υπαινισσόμενος προφανώς την πυρκαγια στην Παναγία των Παρισίων. «Έχει να κάνει πολλά στη χώρα του και στις γαλλικές αποικίες», πρόσθεσε. Μεταξύ των γαλλικών αποικιών και η Γουιάνα, που συνορεύει με τη Βραζιλία και περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

«Η Βραζιλία είναι ένα δημοκρατικό, ελεύθερο έθνος και ποτέ δεν είχε αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική συμπεριφορά, όπως ίσως είναι ο στόχος του Γάλλου προέδρου Μακρόν», κατέληξε ο Λορεντζόνι.

Δεν φαίνεται ωστόσο όλοι οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι να συμφωνούν με τη στάση του προέδρου τους. Μπορεί ο υπουργός Άμυνας να επιμένει ότι οι πυρκαγιές δεν βρίσκονται εκτός ελέγχου, ο υπουργός Περιβάλλοντος ωστόσο χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την οικονομική βοήθεια. Την ίδια ώρα, επικριτές της κυβέρνησης Μπολοσονάρου εκτιμούν ότι η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο εξαιτίας της αντιπεριβαλλοντικής ρητορικής του προέδρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί περισσότερο για να προστατεύσει την Αμαζονία, όπου πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος.

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή έκκληση και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους για να βοηθήσουμε τις χώρες της Αμαζονίας», δήλωσε ο Γκουτέρες στο τέλος μιας συνόδου της G7 αφιερωμένης στο κλίμα και τις πυρκαγιές του τροπικού δάσους στη Νότια Αμερική.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μια ισχυρή συλλογική βούληση για να διαφυλαχθεί αυτή η παγκόσμια κληρονομιά, που είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε επίσης «μια πιο ισχυρή και φιλόδοξη δέσμευση» των πλούσιων χωρών για την καταπολέμηση «της κλιματικής κρίσης», καθώς «τα έτη 2015-19 θα είναι πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».

naftemporiki.gr