Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Ελεύθερος Ιάπωνας τουρίστας που κρατούνταν για άγνωστους λόγους

Έναν Ιάπωνα τουρίστα, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση από τις αρχές Αυγούστου για άγνωστο λόγο, άφησε ελεύθερο η Βόρεια Κορέα για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Ο Τομογιούκι Σουγκιμότο συνελήφθη επειδή παραβίασε τον νόμο, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, οι οποίες ουδέποτε έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη ενόσω τραβούσε βίντεο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Αρκετές φορές στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε συλλήψεις – ενίοτε για ασαφείς λόγους – και στη συνέχεια τους χρησιμοποιεί σαν εργαλεία για τις διαπραγματεύσεις της με τις χώρες καταγωγής τους.  

Πιο γνωστή από όλες είναι η περίπτωση του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουάρμπιερ, ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 για «σοβαρά εγκλήματα κατά του κράτους», καθώς έκλεψε επιγραφή από το ξενοδοχείο που διέμενε στην Πιονγιάνγκ που ανέγραφε προπαγανδιστικό σύνθημα υπέρ του καθεστώτος.

Ο 22χρονός φοιτητής επίσης είχε αφεθεί ελεύθερος για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, έφθασε στις ΗΠΑ πολύ άρρωστος και πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

naftemporiki.gr