Skip to main content

Εννέα άμαχοι νεκροί από σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς σε αγορά κοντά στη Σαναά της Υεμένης

Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού αραβικών χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έξω από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, όπως ανέφεραν κάτοικοι, καθώς δυνάμεις πιστές στην νόμιμη κυβέρνηση, που πλέον εδρεύει στο Άντεν, εντείνουν την επίθεση τους στην περιοχή.

Η επιδρομή έπληξε το χωριό Οντάρ στην περιοχή Νεμ, που αποτελεί το κέντρο των νέων συγκρούσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι και των δυνάμεων των ιρανόφιλων, σιιτών μουσουλμάνων Χούδι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και σχεδόν τη μισή χώρα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανέφεραν ότι άρχισαν επιχείρηση για την ανακατάληψη της Σαναά.

Δύο κάτοικοι της περιοχής Νεμ είπαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι τέσσερις άνθρωποι που επέστρεφαν από μια αγορά σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε, καθώς περνούσε από παντοπωλείο. Πέντε άνθρωποι στο παντοπωλείο επίσης σκοτώθηκαν από την επιδρομή, τόνισαν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχεται από τους Χούδι, ανέφερε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων έξι μέλη μιας οικογένειας και πως κάποια πτώματα κάηκαν σε βαθμό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν τα θύματα. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι ακόμη 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος της σαουδαραβικής συμμαχίας παρέπεμψε σε έρευνες της κυβέρνησης της Υεμένης. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι ελέγχει τις πληροφορίες αυτές.

Τουλάχιστον 6.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον 16μηνο πόλεμο της Υεμένης, οι μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.