Skip to main content

Πολωνία: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση δύο σπηλαιολόγων

Περισσότεροι από είκοσι διασώστες προσπαθούν να σώσουν δύο σπηλαιολόγους που είναι εγκλωβισμένοι σε σπηλιά στην οροσειρά Τάτρα της Πολωνίας από το Σάββατο, όταν μία στενή σήραγγα πλημμύρισε κλείνοντάς τους την έξοδο.

Η επικοινωνία με τους δύο εγκλωβισμένους δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή, γεγονός εντείνει τις ανησυχίες καθώς είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι διασώστες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά για να ανοίξουν δρόμο προκειμένου να φτάσουν στο σημείο, όμως η διαδικασία δεν προμηνύεται γρήγορη. «Ο μόνος τρόπος να τους φτάσουμε είναι μέσω μιας σειράς ιδιαίτερα περίπλοκων πυροτεχνικών ενεργειών», σχολίασε ο Γιαν Κριστόφ, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας έρευνας και διάσωσης Τάτρα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN.

«Διαθέτουμε τα απαραίτητα υλικά, αλλά ίσως πάρει χρόνο», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια διαδικασία που ίσως κρατήσει ημέρες, αν όχι εβδομάδες», τόνισε.

Οι δύο σπηλαιολόγοι παγιδεύτηκαν στη σπηλιά Βίλκα Σνιέζνα, την πιο μεγάλη και βαθιά της οροσειράς Τάτρα, το Σάββατο, με τα σωστικά συνεργεία να ενημερώνονται για το συμβάν από συναδέλφους τους που τους συνόδευαν.

Η πρώτη ομάδα διάσωσης εστάλη στο σημείο το Σάββατο το βράδυ και έκτοτε δύο ακόμη ομάδες έχουν σπεύσει στο σημείο, σύμφωνα με το TVN. Όπως δήλωσε ο Κριστόφ, Σλοβάκοι διασώστες ενδέχεται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι δύσκολη καθώς το νερό που έχει πλημμυρίσει τα σπήλαια ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των εγκλωβισμένων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters