Skip to main content

Επαφές του Ν. Χριστοδουλίδη με αξιωματούχο του State Department

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντέιβοντ Χέιλ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, εν μέσω της αυξημένης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο κ. Χέιλ επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Υπογράμισε δε, ότι οι εν λόγω πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναφερόμενος, επίσης, στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, ο Αμερικανός διπλωμάτης παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος τον Ιούλιο είχε ταχθεί υπερ της παροχής χρηματοδότησης στη Λευκωσία για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET).

Ο κ. Χέιλ, παράλληλα, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, τέλος, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, προέταξε την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ