Skip to main content

ΗΠΑ: Σε αποκλιμάκωση της έντασης Ινδίας-Πακιστάν προσβλέπει ο Τραμπ

Στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν για το Κασμίρ προσβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, κατά την οποία τόνισε πως είναι σημαντικό Ινδία και Πακιστάν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις σε Τζαμού και Κασμίρ μέσα από «διμερή διάλογο». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι ανέφερε ότι ο Χαν περιέγραψε στον πρόεδρο Τραμπ τη θέση του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας. «Οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συζήτηση και αποφάσισαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία», τόνισε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις 22 Ιουλίου, ο Τραμπ είχε προτείνει στον Χαν να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το θέμα του Κασμίρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε τότε, ότι έλαβε ένα αίτημα από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να μεσολαβήσει επί του θέματος, κάτι που το Νέο Δελχί είχε σπεύσει να διαψεύσει κατευθείαν.

Η Ινδία αποφάσισε στις 5 Αυγούστου να αναστείλει το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, την περιοχή που αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ