Skip to main content

Καναδάς: Νέες πυρπολήσεις εκκλησιών σε εδάφη αυτοχθόνων

Δύο ακόμη καθολικές εκκλησίες πυρπολήθηκαν στα εδάφη των αυτοχθόνων του δυτικού Καναδά νωρίς το Σάββατο.

Οι πυρκαγιές στην  εκκλησία της Αγίας Άννας και στην εκκλησία Τσοπάκα ξεκίνησαν με διαφορά μία ώρα η μία από την άλλη στη Βρετανική Κολομβία.

Αξιωματούχοι είπαν ότι και τα δύο κτίρια καταστράφηκαν εντελώς και ότι αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές ως «ύποπτες».

Την περασμένη Δευτέρα δύο άλλες καθολικές εκκλησίες στην επαρχία καταστράφηκαν από πυρκαγιές, καθώς ο Καναδάς γιόρταζε την Εθνική Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών.

Να σημειωθεί ότι οι πυρπολήσεις εκκλησιών έρχονται μετά την ανακάλυψη χιλίων ανώνυμων τάφων κοντά σε πρώην οικοτροφεία για παιδιά αυτοχθόνων που διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία στη Βρετανική Κολομβία.  

Συγκεκριμένα, πριν από δύο μέρες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη περισσότερων από 750 ανώνυμων τάφων στο χώρο ενός παλιού οικοτροφείου, το οποίο διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία στο Μαριεβάλ (δυτικός Καναδάς).

Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα, η ταυτοποίηση των λειψάνων 215 παιδιών κοντά σε ένα άλλο ίδρυμα του ίδιου τύπου.

Τα σχολεία υποχρεωτικής παρακολούθησης που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση διοικούνταν από θρησκευτικές ομάδες τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την αφομοίωση των αυτόχθονων νέων.

Μεταξύ 1863 και 1998, περισσότερα από 150.000 παιδιά αυτοχθόνων απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε αυτά τα σχολεία σε ολόκληρο τον Καναδά.

Μια επιτροπή που ξεκίνησε το 2008 για να τεκμηριώσει τις επιπτώσεις αυτού του συστήματος διαπίστωσε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών δεν επέστρεψε ποτέ στις κοινότητές τους. Η έκθεση ορόσημο της επιτροπής ανέφερε ότι η πρακτική ισοδυναμούσε με πολιτιστική γενοκτονία.

Η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη για το σύστημα.

Οι αυτόχθονες ομάδες ζητούν την αναζήτηση περισσότερων τάφων.

«Οι έρευνες για τις προηγούμενες πυρκαγιές και αυτές τις δύο νέες συνεχίζονται χωρίς συλλήψεις ή κατηγορίες», δήλωσε ο λοχίας Τζέισον Μπέιντα της έφιππης καναδικής αστυνομίας.

Οι αρχές θεωρούν πως οι χθεσινές πυρκαγιές «είναι ύποπτες και επιδιώκουν να διαπιστώσουν αν έχουν σχέση με τις πυρκαγιές εκκλησιών που σημειώθηκαν στις 21 Ιουνίου στο Πέντικτον και το Όλιβερ», πρόσθσε ο λοχίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC