Skip to main content

Γένοβα: Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας

Σε τουλάχιστον 35 ανέρχονται σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ansa οι νεκροί από την κατάρρευση της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο A 10, λίγο έξω από την Γένοβα.

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο για 30 νεκρούς και πολλούς σοβαρά τραυματίες. Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, διευκρινίζοντας πάντως πως πρόκειται για προσωρινό απολογισμό. Ακόμη 16 άτομα ανασύρθηκαν τραυματισμένα από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Η οδογέφυρα, γνωστή ως γέφυρα Μοράντι, χτίστηκε το 1965 και είχε μήκος 1.182 μέτρα. Το κεντρικό της τμήμα -μήκους περί 80 μέτρων- κατέρρευσε το μεσημέρι από ύψος περίπου 50 μέτρων σε έναν ποταμό, καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές και κτήρια, εν μέσω ισχυρής νεροποντής. Εκείνη τη στιγμή, τη γέφυρα διέσχιζαν δεκάδες αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της πυροσβεστικής της Γένοβας, συντρίμμια έπεσαν και στον χώρο στάθμευσης εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, το οποίο ήταν κλειστό, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου.

Στη γέφυρα είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες το 2016, με την εταιρεία που τη διαχειρίζεται να ανακοινώνει πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της.

Μαρτυρίες που επικαλείται η La Repubblica κάνουν λόγο για πτώση κεραυνού στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχόμενο που πάντως θα πρέπει εξεταστεί από τις αρχές. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ένα σπίτι που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας. Πάντως, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, δεν προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα από τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης, την οποία περιέγραψε σαν «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Στην περιοχή υπάρχουν και σπίτια, που μπορεί να υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Repubblica», πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

Οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας έχουν σπεύσει στο σημείο του τραγικού συμβάντος. Περίπου 200 άνδρες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανασύρουν ζωντανούς από τα ερείπια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP