Skip to main content

Σε ομηρεία στη Μεσόγειο το «Aquarius» με 141 μετανάστες

Σε κατάσταση ομηρείας στη Μεσόγειο, ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα, παραμένει για τέταρτη συνεχή ημέρα το πλοίο «Aquarius» με 141 μετανάστες και πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής, μετά την άρνηση της Μάλτας, της Ιταλίας, και της Ισπανίας, μόνο η Κορσική και η Πορτογαλία φαίνονται διατεθειμένες να υποδεχθούν τους διασωθέντες.   

«Η Πορτογαλία είναι διαθέσιμη να υποδεχθεί 40 από τους 244 μετανάστες που επιβαίνουν στο “Aquarius” και σε άλλα σκάφη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μάλτα», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Πρόθυμη δηλώνει και η Καταλονία. Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρός της Κιμ Τόρα πρότεινε τα λιμάνια των θερέτρων Παλαμός, Βιλανόβα ή Σεντ Κάρλες ντε λα Ράπιτα για να υποδεχθούν το πλοίο και πρόσθεσε πως έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα στην περιφερειακή διοίκηση που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των δημόσιων λιμανιών της Καταλονίας. «Η Καταλονία θα είναι πάντα χώρα υποδοχής», τόνισε.

Οι δήμαρχοι του Παλέρμο και της Νάπολης Λεολούκα Ορλάντο και Λουίτζι Ντε Ματζίστρις δήλωσαν πρόθυμοι να ανοίξουν τα λιμάνια τους. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι ωστόσο επιμένει στη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του δηλώνοντας ότι «το σκάφος αυτό μπορεί να πάει όπου θέλει, εκτός από την Ιταλία».

Μέχρι τώρα, τα Πέντε Αστέρια, διαμέσου του υπουργού Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, δείχνουν να στηρίζουν τον γραμματέα της Λέγκα στην σκληρή στάση του. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση σύντομα, καθώς οι διασωθέντες έχουν ανάγκη από ιατρική φροντίδα και ξεκούραση.

Η Ισπανία, όπου  κυβερνά από την 1η Ιουλίου ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, είχε υποδεχθεί στα μέσα Ιουνίου στη Βαλένθια το «Aquarius» με 630 μετανάστες, αφού η Μάλτα και η Ιταλία είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στο πλοίο να τους αποβιβάσει.

Όμως η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται τώρα απρόθυμη να προσφέρει και πάλι ένα λιμάνι στο «Aquarius» με φόντο τις ζωηρές επικρίσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης λιγότερο από έναν χρόνο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις και τις διαμαρτυρίες των σοσιαλιστικών περιφερειακών αρχών της Ανδαλουσίας, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ