Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Εκατοντάδες συλλήψεις ανήμερα την Πρωτοχρονιά

Εκατοντάδες πολίτες – περί τους 400 – συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις χθες στο Χονγκ Κονγκ, αφότου μία ειρηνική πορεία υπέρ της δημοκρατίας ανήμερα την Πρωτοχρονιά κατέληξε σε σφοδρή σύγκρουση, με τις αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Συνολικά, από την αρχή των διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία, τον περασμένο Ιούνιο, έχουν συλληφθεί περίπου 7.000 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυβερνητικές υποχωρήσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους δημοκρατίας, της αμνηστίας για τους χιλιάδες συλληφθέντες μέχρι στιγμής και για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενέργειες της αστυνομίας.

Η φιλοδημοκρατική πορεία διοργανώθηκε από το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση η οποία διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις τον περασμένο χρόνο στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια πολίτες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας υποστηρίζεται από το 59% των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του Reuters το Ινστιτούτο Έρευνας της Κοινής Γνώμης του Χονγκ Κονγκ.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι το Πεκίνο «θα διαφυλάξει με αποφασιστικότητα την ευημερία και τη σταθερότητα» του Χονγκ Κονγκ υπό το αποκαλούμενο «μια χώρα, δύο συστήματα» πλαίσιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters