Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Εκτέλεση 47 κατηγορούμενων για τρομοκρατία, ανάμεσά τους σιίτης ιερωμένος

Στην εκτέλεση 47 ανθρώπων με την κατηγορία της τρομοκρατίας προχώρησε η Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, τον Νιμρ αλ-Νιμρ, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Το συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο, που συνήθως εκτελεί τους κατηγορούμενους με δημόσιο αποκεφαλισμό, έχει συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές έπειτα από σειρά επιθέσεων της Αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006 που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και έχει καταδικάσει εκατοντάδες από αυτούς.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συλλάβει εκατοντάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας έπειτα από τις διαδηλώσεις της περιόδου 2011-2013, στη διάρκεια των οποίων πολλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ. Πολλοί σιίτες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, έχει προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του Νιμρ «θα κοστίσει ακριβά στη Σαουδική Αραβία».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά με στίχους από το Κοράνι που δικαιολογούν τη χρήση της εκτέλεσης και η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με τα επακόλουθα επιθέσεων της Αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία. Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Αμπντουλαζίζ Αλ αλ-Σέιχ, εμφανίζεται στην τηλεόραση λίγο μετά για να πει ότι οι εκτελέσεις είναι δίκαιες.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία το 2016. Τουλάχιστον 157 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι έναντι 90 το 2014.

Ειρηνική η όποια αντίδραση, ζητεί ο αδερφός του ιερωμένου

Συγκλονισμένος δήλωσε ο αδελφός του εξέχοντα σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει θα είναι ειρηνική.

«Ο σεΐχης Νιμρ απολάμβανε υψηλής εκτίμησης στην κοινότητά του και γενικά στη μουσουλμανική κοινωνία και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει αντίδραση», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. «Ελπίζουμε πως οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ένα ειρηνικό πλαίσιο. Κανείς δεν θα πρέπει να αντιδράσει εκτός αυτού του ειρηνικού πλαισίου. Αρκετή αιματοχυσία».

Στη Βαγδάτη, ένας βουλευτής από τον κυβερνώντα σιιτικό συνασπισμό στο Ιράκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Sumaria πως η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να «βάλει φωτιά στην περιοχ».

«Αυτό το μέτρο που έλαβε η βασιλική οικογένεια (της Σαουδικής Αραβίας) αποσκοπεί στην ανάφλεξη της περιοχής προκαλώντας σεκταριστικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαϊχούντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναλιού.

«Μεγάλο λάθος»

Μεγάλος λάθος χαρακτήρισε το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου την εκτέλεση εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.

«Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως «ιερό πολεμιστή» τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία.

«Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία… που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε μια νεκρολογία στον επίσημο ιστότοπο Αλ Μασίρα.

Αντιδράσεις στο Ιράν

«Υψηλό τίμημα» θα καταβάλει η Σαουδική Αραβία για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσέιν Τζάμπερ Ανσάρι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της (…) θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές», δήλωσε ο Τζάμπερ Ανσάρι.

Δεκάδες διαδηλωτές

Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή Κατίφ στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας για να καταγγείλουν την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω οι Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πραγματοποίησαν πορεία από τη γενέτειρα του εκτελεσθέντος, το χωριό Αλ Αουαμίγια, έως την πόλη Κατίφ, τη μοναδική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας όπου κατοικούν στη πλειονότητά τους σιίτες.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ