Skip to main content

Χονγκ Κογνκ: «Μπλόκο» στις αφίξεις πτήσεων από 8 χώρες- Κρουαζιερόπλοιο γύρισε στο λιμάνι

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αφίξεις στο έδαφός του από οκτώ χώρες σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού και παράλληλα επανέφερε νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου κύματος της επιδημίας covid-19.

Οι χώρες για τις οποίες ισχύει η απαγόρευση αφίξεων είναι η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες. Τα μέτρα ισχύουν από τις 8 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες.

“Οι πτήσεις από αυτές τις χώρες δεν θα λαμβάνουν άδεια να προσγειώνονται στο Χονγκ Κονγκ και τα άτομα που έχουν μείνει σε αυτές δεν θα επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό το Χονγκ Κονγκ, περιλαμβανομένων των ανταποκρίσεων”, δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ.

Παράλληλα η Λαμ ανακοίνωσε και μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της covid-19, καθώς, όπως εξήγησε, η αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγάλη και ασκεί πίεση στα δημόσια νοσοκομεία.

“Δεν έχουμε δει το πέμπτο κύμα ακόμη, αλλά είμαστε στα πρόθυρά του”, τόνισε. “Ανησυχούμε ότι ενδέχεται να υπάρχουν σιωπηλές αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα”, εξήγησε, καθώς “κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν πολλές δραστηριότητες προτού καταλάβουν ότι έχουν μολυνθεί”.

Μεταξύ των νέων μέτρων είναι η ακύρωση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων από τις 7 ως τις 20 Ιανουαρίου, ενώ από την Παρασκευή θα αναστείλουν τη λειτουργία τους –μεταξύ άλλων– γυμναστήρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, μπαρ καραόκε, κέντρα αισθητικής. Εξάλλου στις 18:00 θα κλείνουν οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπονται σε κάθε τραπέζι.

Προς όφελος των παιδιών η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα αναστείλει προς το παρόν τη λειτουργία των σχολείων, τόνισε η Λαμ.

Κρουαζιερόπλοιο  γύρισε στο λιμάνι

Στο μεταξύ ένα πλοίο που πραγματοποιούσε μια “κρουαζιέρα στο πουθενά” στα ανοικτά του Χονγκ Κονγκ με 3.700 επιβάτες αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι μετά τον εντοπισμό 9 επαφών κρουσμάτων μιας εστίας του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το “Spectrum of Seas” είχε αναχωρήσει την Κυριακή από το Χονγκ Κονγκ και ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει αύριο Πέμπτη, αφού θα είχε πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στα διεθνή ύδατα.

Αυτές οι “κρουαζιέρες στο πουθενά” ξεκίνησαν στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να μένουν καραντίνα δύο ή τριών εβδομάδων μόλις επιστρέψουν, όπως ισχύει για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ζήτησαν από το πλοίο της εταιρείας Royal Carribean να επιστρέψει μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφού εντοπίστηκαν εννέα επιβάτες που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον.

Οι περίπου 2.500 επιβάτες και τα 1.200 μέλη του πληρώματος δεν θα μπορέσουν να αποβιβαστούν από το πλοίο παρά μόνο αν έχουν αρνητικό τεστ covid-19.

“Είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε ηλεκτρονικά βραχιόλια για να καταγράφονται οι κινήσεις μας στο πλοίο”, διηγήθηκε τηλεφωνικά ένας επιβάτης. “Όταν κλείσαμε αυτό το ταξίδι, γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένα ρίσκο. Ήταν ατυχία που συνέβη σε εμάς”, πρόσθεσε.

Το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί μια πολιτική “μηδενικής covid-19” βάσει της οποίας όποιος εισέρχεται στο έδαφός του πρέπει να παραμένει για καιρό σε καραντίνα, όπως και οι ασθενείς με covid-19 και οι επαφές τους.

Χάρη στην στρατηγική αυτή η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λίγα περισσότερα από 12.000 κρούσματα covid-19 και μόνο 213 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, όμως με αντίτιμο τη διεθνή απομόνωση που κόστισε ιδιαίτερα σε αυτό το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Για τρεις μήνες και έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν είχαν εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ νέα κρούσματα στην κοινότητα. Τότε καταγράφηκε η πρώτη εγχώρια μόλυνση από το στέλεχος Όμικρον. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ 114 κρούσματα του Όμικρον, τα περισσότερα σε ταξιδιώτες που υποβλήθηκαν σε τεστ με την άφιξή τους ή στη διάρκεια της καραντίνας τους.

Ωστόσο οι αρχές είναι σε συναγερμό μετά τον εντοπισμό πριν μερικές ημέρες μιας μικρής εστίας εγχώριας μετάδοσης του Όμικρον σε ένα εστιατόριο, γεγονός που τις ώθησε να πραγματοποιήσουν μαζικές εκστρατείες τεστ και ιχνηλάτησης επαφών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters