Skip to main content

Με πυροτεχνήματα, αλλά και μέτρα ασφαλείας, η υποδοχή του νέου έτους στον κόσμο

Εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 2 εκατομμύρια πολίτες στο Ρίο της Βραζιλίας, για να γιορτάσουν την έλευση του 2016, προσπαθώντας να αψηφήσουν τις απειλές περί τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φέρεται να προετοίμαζε μια «επίθεση αυτοκτονίας» στο Μόναχο, στη Γερμανία.

Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Ζανέιρο για να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακού σόου πυροτεχνημάτων που διήρκησε 16 λεπτά.

Στο Παρίσι, που παραμένει υπό το σοκ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου (130 νεκροί, 350 τραυματίες), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Από τους εορτασμούς για το 2016 έλειψαν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα, καθώς η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει «πολύ υψηλή» σύμφωνα με τις αρχές. Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας.

Ο φόβος της τρομοκρατίας δεν απέτρεψε, ωστόσο, στο Λονδίνο χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν στις όχθες του ποταμού Τάμεση, υπό το άγρυπνο βλέμμα 3.000 αστυνομικών που αναπτύχθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στις Βρυξέλλες ο φόβος της τρομοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των εκδηλώσεων. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο ερευνών για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τρεις εξ αυτών αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Στην Τουρκία, όπου απετράπη επίσης μια επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας.

Στη Μαδρίτη η αστυνομία είχε προβλέψει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επετράπη να συγκεντρωθούν στην Πουέρτα δελ Σολ για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

Στη Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, έκλεισε για πρώτη φορά φέτος για τους πολίτες την Πρωτοχρονιά, λόγω των φόβων τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο Βερολίνο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονταν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ στο Άμστερνταμ 10.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων με τους εορτασμούς να μη μένουν ανεπηρέαστοι από την ανάληψη από την Ολλανδία της προεδρίας ης Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αρχών ασφαλείας, στην Τάιμς Σκουέρ για την έλευση του καινούργιου χρόνου. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ότι ασκήθηκαν διώξεις σε έναν άνδρα ηλικίας 25 ετών, καθώς φέρεται να προετοίμαζε μια επίθεση στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, επρόκειτο να επιτεθεί σε ένα εστιατόριο στο Ρότσεστερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκής ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ο άνδρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.