Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβαρδίζουν το Ιράν, εντείνοντας την πίεση προς την Τεχεράνη.
Το νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων συνοδεύτηκε από μία ακόμη αυστηρή προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ προς την ιρανική ηγεσία: «Ας προσέξουν πολύ τη συμπεριφορά τους», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρές κινήσεις.
Νέο κύμα επιθέσεων σε στρατηγικούς στόχους
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε δύο διαδοχικά κύματα επιθέσεων μέσα στην Τετάρτη, με στόχο –όπως ανέφερε– να αποδυναμώσει περαιτέρω τις ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επλήγησαν:
- κέντρα διοίκησης,
- εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας,
- συστήματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών,
- παράκτιες εγκαταστάσεις επιτήρησης,
- καθώς και στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Μπαντάρ Αμπάς.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί επιχείρηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών εναντίον παράκτιων αμυντικών θέσεων και αποθηκών πυραύλων cruise στο νησί Μεγάλο Τουνμπ.
Παράλληλα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον πλοίου που επιχείρησε να παραβιάσει τον νέο ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.
According to a release from U.S, Central Command, at 9 pm eastern time, the latest wave of U.S. strikes against Iran, that included strikes on command centers, air defense sites, missile and drone capabilities, and coastal surveillance facilities, ended. Strikes are ongoing while… pic.twitter.com/0umnRw4V2T
— OSINTdefender (@sentdefender) July 16, 2026
Το μήνυμα Τραμπ στην Τεχεράνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ κράτησε υψηλούς τους τόνους, επαναλαμβάνοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να θέσει συγκεκριμένη προθεσμία πριν διατάξει νέα πλήγματα, απάντησε:
«Δεν μου αρέσει να δίνω προθεσμίες. Ξέρουν πολύ καλά τι διακυβεύεται… ας προσέξουν πολύ τη συμπεριφορά τους».
#WATCH | Trump on Iran: ‘I Don’t Like Giving Deadlines… They Better Behave’ #Iran #DonaldTrump #IranWar pic.twitter.com/u1NPiac0rJ
— ET NOW (@ETNOWlive) July 16, 2026
Αργότερα, μιλώντας σε σύνοδο για θέματα άμυνας, υποστήριξε ότι το Ιράν βρίσκεται πλέον υπό έντονη πίεση.
«Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι αυτή τη στιγμή. Θέλουν όσο τίποτε άλλο να υπάρξει συμφωνία. Δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε. Θα δούμε αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή αν θα το τελειώσουμε οριστικά».
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μία ημέρα μετά την προειδοποίησή του ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν γέφυρες και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν επιστρέψει στις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.
Η Τεχεράνη απομακρύνεται από τη συμφωνία
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα του «δεν έχει κανέναν λόγο» να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία, εφόσον αυτή δεν εξυπηρετεί τα ιρανικά συμφέροντα.
Όπως υποστήριξε, η εθνική ασφάλεια της χώρας προϋποθέτει ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στα Στενά του Ορμούζ, ενώ τόνισε ότι τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και ο πόλεμος αποτελούν εργαλεία της στρατηγικής «αντίστασης» του Ιράν απέναντι σε μια, όπως τη χαρακτήρισε, υπαρξιακή σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επανέναρξη συνομιλιών με την Ουάσιγκτον.
Εκρήξεις σε νέες περιοχές του Ιράν
Τις πρώτες ώρες της Πέμπτης ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε περιοχές της Τεχεράνης, ενώ κάτοικοι ανέφεραν ισχυρές εκρήξεις.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για πλήγματα:
- στο αεροδρόμιο της Σεμνάν, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας,
- σε περιοχή έξω από την πόλη Χοντάμπ, στο κεντρικό Ιράν,
- καθώς και στην πόλη Χοραμαμπάντ, στην επαρχία Λορεστάν.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Η απάντηση της Τεχεράνης
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αμερικανικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.
Οι ιρανικές δυνάμεις στοχοθέτησαν «συστήματα ραντάρ, ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων» στην αεροπορική βάση Άλι αλ-Σάλεμ που βρίσκεται στο Κουβέιτ, καθώς και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην αεροπορική βάση Σέιχ Ίσα στο Μπαχρέιν, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Εξάλλου οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι αναχαίτισαν οκτώ ιρανικούς πυραύλους που είχαν στόχο την ιορδανική επικράτεια και οι οποίοι δεν προκάλεσαν θύματα ούτε ζημιές.
Λίγο νωρίτερα σήμερα, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως, μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν, στοχοθέτησαν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ιορδανία, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ο ναυτικός αποκλεισμός
Η CENTCOM ανακοίνωσε επίσης ότι εφαρμόζει εκ νέου τον ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, εμποδίζοντας τη διέλευση πλοίων προς και από τις ιρανικές ακτές.
Στο πλαίσιο αυτό, δύο εμπορικά πλοία αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις ακινητοποίησαν άδειο δεξαμενόπλοιο που κατευθυνόταν προς το νησί Χαργκ, το σημαντικότερο εξαγωγικό κέντρο πετρελαίου του Ιράν. Πρόκειται για το πρώτο δεξαμενόπλοιο που ακινητοποιείται μετά την επαναφορά του αμερικανικού αποκλεισμού.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












