Skip to main content

«Χρησμός» Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλω στρατιωτική βία, αλλά μερικές φορές πρέπει

REUTERS/Evelyn Hockstein

Όλα ανοιχτά από τον Αμερικανό Πρόεδρο

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σε μία αμφίσημη δήλωση προχώρησε λίγο μετά τις 7:30 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα σχέδιά του για στρατιωτική επιχείρηση ή όχι στο Ιράν.

Αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο για ένα ταξίδι στο Τέξας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ευχαριστημένος με το Ιράν, αλλά αναμένει να διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες την Παρασκευή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα στρατιωτικής βίας έναντι του καθεστώτος της Τεχεράνης, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν θα το ήθελε, αλλά μερικές φορές πρέπει».

Επανέλαβε δε ότι «επιθυμεί να κλείσει μια συμφωνία με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα».

Στο Ισραήλ ο Ρούμπιο

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, θα μεταβεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις για το Ιράν, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ανακοίνωσε ότι ο Ρούμπιο θα ταξιδέψει στο Ισραήλ στις 2-3 Μαρτίου, όπου πρόκειται επίσης να συζητήσει για άλλα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου αλλά και του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ για τη Γάζα.

Σημειωτέον ότι  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι το Ιράν «αρνείται» να συζητήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Σε αμερικανικό κλοιό η Μέση Ανατολή

Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ πάντως παραμένει σε άκρα ετοιμότητα. Δορυφορικές εικόνες κατέδειξαν αύξηση στον αριθμό των αεροσκαφών στρατιωτικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμού δεξαμενόπλοιων σε μια σαουδαραβική αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό.

Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Τουλάχιστον 43 αεροσκάφη ήταν ορατά στις 21 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση του Πρίγκιπος Σουλτάν της Σαουδικής Αραβίας – η οποία φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες – σε σύγκριση με 27 αεροσκάφη που ήταν ορατά σε ανάλογη εικόνα της 17ης Φεβρουαρίου.

Ανάλογες εικόνες και ανοιχτά του Ισραήλ, με το επιβλητικό USS Gerlad Ford, αλλά και στο αεροδρόμιο Μπέν Γκουριόν, όπου τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν δημιουργήσει μια ατσάλινη παράταξη.

Και ενώ μια σειρά από χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές συστάσεις (ανάλογη υπήρξε και από το ελληνικό ΥΠΕΞ) ή απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από επικίνδυνες χώρες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προχώρησε σε μια (ύστατη;) έκκληση προς τις ΗΠΑ να αποφύγουν «οποιαδήποτε υπερβολική απαίτηση», μια ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές στη Γενεύη αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπου «απαίτηση», διάβαζε πλήρη «απονεύρωση» του πυρηνικού προγράμματος. 

Πάντως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε εμπιστευτική του ενημέρωση την οποία έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, αποκάλυψε ότι το Ιράν έχιε αποθηκεύσει υπογείως, όγκους εμπλουτισμένου ουράνιο που είναι σχεδόν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.