Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο στρατιωτικός σχεδιασμός για μια νέα αποστολή με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον για την περιοχή εντείνεται, ιδιαίτερα μετά τις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναδείξει την προστασία της Γροιλανδίας σε βασική πολιτική προτεραιότητα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου Ευρώπης (SHAPE), Μάρτιν Ο’Ντόνελ, η Συμμαχία έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες για μια νέα δραστηριότητα «ενισχυμένης επαγρύπνησης», που θα φέρει την ονομασία Arctic Sentry.
Όπως δήλωσε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στην περαιτέρω θωράκιση της παρουσίας και της αποτρεπτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική και τη λεγόμενη Υψηλή Βόρεια Ζώνη, μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας λόγω γεωπολιτικών, ενεργειακών και κλιματικών εξελίξεων.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












