Skip to main content

Ο πρώτος μήνας που τα ουκρανικά drones «εξουδετέρωσαν» περίπου τόσους Ρώσους όσους κλήθηκαν στο πεδίο

Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Τι υποστήριξε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Για πρώτη φορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) του Κιέβου σκοτώνουν ή τραυματίζουν σοβαρά Ρώσους στρατιώτες με τον ίδιο ρυθμό που η Μόσχα δύναται να αναπληρώνει τις δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης.

Αυτό υποστήριξε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι.

Σύμφωνα με τον Σίρσκι, ο Δεκέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο οι μονάδες μη επανδρωμένων συστημάτων της Ουκρανίας «εξουδετέρωσαν» περίπου τόσους Ρώσους στρατιώτες όσους κλήθηκαν στο πεδίο στη διάρκεια του μήνα.

Κατά τον ίδιο, βίντεο επιβεβαίωσε 33.000 απώλειες Ρώσων τον περασμένο μήνα. «Οι πραγματικές απώλειες των κατακτητών είναι μεγαλύτερες», σχολίασε ο Ουκρανός στρατηγός σε ανάρτησή του στο Telegram, χωρίς όμως να αναφέρει τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που κλήθηκαν στη μάχη τον Δεκέμβριο.

Τα drones αποτελούν την κύρια απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αντιμαχόμενα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους στη συγκεκριμένη σύγκρουση. Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα drones, ειδικά στα φθηνά FPV, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τους περιορισμούς που έχει να αντιμετωπίσει σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ουκρανία πετούν τόσα πολλά drones που Ουκρανοί στρατιώτες έχουν δηλώσει στο Business Insider ότι μερικές φορές δεν μπορούσαν να καταλάβουν σε ποια πλευρά ανήκει το καθένα με αποτέλεσμα να προσπαθούν να τα καταρρίψουν όλα προκειμένου να είναι σίγουρα ασφαλείς.

Πόσους στέλνει στον πόλεμο η Ρωσία το μήνα

Η Ρωσία δεν ανακοινώνει επίσημα στοιχεία για τις απώλειες των στρατευμάτων της στην Ουκρανία. Όσον αφορά τον αριθμό των νέων Ρώσων στρατιωτών που αποστέλλονται στην Ουκρανία κάθε μήνα, αμερικανική εκτίμηση έκανε λόγο για περίπου στις 30.000 τον περασμένο Απρίλιο. Τον Μάιο, ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος.

Εκτίμηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι η Ρωσία εκπλήρωσε τον στόχο κινητοποίησης των 403.000 για το 2025, δηλαδή κατά μέσο όρο πάνω από 36.000 το μήνα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούνται από μια μικτή ομάδα συμβασιούχων στρατιωτών που πηγαίνουν εθελοντικά στον πόλεμο, κληρωτούς που στρατολογούνται μέσω κύκλων στρατολόγησης και άλλες πηγές. Στο παρελθόν έχει επίσης στρατολογήσει έγκλειστους από τις φυλακές της.

Αν και ο αριθμός των απωλειών της Μόσχας δεν είναι σαφής, οι εκτιμήσεις των ουκρανικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν σημαντική φθορά του ρωσικού στρατού. Η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ουκρανία, έχοντας έτσι μεγαλύτερη δεξαμενή από την οποία μπορεί να αντλήσει στρατιώτες. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ρωσικές απώλειες σε 1.000 στρατιώτες την ημέρα.

Πάντως, αν και η Ρωσία έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει προσπαθήσει να αποφύγει τις επαναλαμβανόμενες μεγάλης κλίμακας ακούσιες κινητοποιήσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δεσμευθεί δημόσια να μην στείλει νεοσύλλεκτους στην πρώτη γραμμή, φοβούμενος τις επιπτώσεις. Αυτό έχει περιορίσει την ευχέρεια κινήσεων της Ρωσίας, παρόλο που υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις ήταν παραπλανητικές.

Τα drones της Ουκρανίας

Ο Σίρσκι χαρακτήρισε το 2025 ως τη χρονιά που σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας και δεσμεύτηκε ότι για περαιτέρω ανάπτυξη των ουκρανικών δυνατοτήτων το 2026.

Ανέφερε επίσης ότι τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των στόχων που επλήγησαν ή καταστράφηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυξήθηκε κατά 31% και ότι ο αριθμός του ρωσικού προσωπικού που επλήγη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25%.

Πρόσθεσε ότι τον Νοέμβριο ότι τα μη επανδρωμένα συστήματα ήταν υπεύθυνα για περίπου το 60% όλων των εχθρικών στόχων που έπληξε το Κίεβο. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, κατά περιπτώσεις, σε περιοχές της πρώτης γραμμής.

Τα drones επιτίθενται άμεσα σε στρατεύματα και εξοπλισμό ενώ επίσης συλλέγουν πληροφορίες που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται άλλες δυνάμεις. Ακόμη και τα φθηνά drones έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη σύγκρουση, καταστρέφοντας εξελιγμένα συστήματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως άρματα μάχης.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού και πιο προηγμένων drones, καθώς και τεχνολογίας αντιμετώπισης των drones.

Ο Σίρσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει επίσης φιλόδοξα σχέδια όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προσθέτοντας ότι ακολούθησε το παράδειγμα της Ουκρανίας δημιουργώντας ξεχωριστό τμήμα του στρατού για μη επανδρωμένα συστήματα, το οποίο διαθέτει 80.000 στρατιώτες. Κατά τον ίδιο, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επεκτείνει αυτόν τον αριθμό σε 165.500 φέτος και σε σχεδόν 210.000 έως το 2030.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.