Skip to main content

Brown University: Ο δράστης σχεδίαζε την επίθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα – Τι αναφέρει σε βίντεο που εντοπίστηκε στην αποθήκη όπου βρέθηκε νεκρός

REUTERS/Taylor Coester

Ο ύποπτος εμφανίζεται στο βίντεο να μην έχει μετανοήσει για τις πράξεις του, ενώ δεν αναφέρεται και στο κίνητρό του

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ο άνδρας που κατηγορείται για τον θάνατο δύο φοιτητών στο Brown University στις ΗΠΑ και ενός καθηγητή του ΜΙΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, παραδέχτηκε σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε μετά τα γεγονότα ότι σχεδίαζε την επίθεση για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο ύποπτος εμφανίζεται στο βίντεο να μην έχει μετανοήσει για τις πράξεις του, ενώ δεν αναφέρεται και στο κίνητρό του, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επεσήμανε ότι το βίντεο αυτό εντοπίστηκε στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησαν οι αρχές στην αποθήκη στο Νιού Χάμσαϊρ όπου εντοπίστηκε νεκρός αφού αυτοκτόνησε ο Κλαούντιο Νέβες Βαλέντε στις 18 Δεκεμβρίου, πέντε ημέρες μετά την επίθεσή του στο Brown University.

Δύο ημέρες αργότερα πήγε στη Βοστόνη, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά, στην οικία ενός γνωστού καθηγητή του MIT, του Νούνο Λουρέιρο και τον σκότωσε.

Οι αρχές εκτέλεσαν ομοσπονδιακό ένταλμα έρευνας σε αποθήκη στις 18 Δεκεμβρίου και ανακάλυψαν το σύντομο βίντεο που είχε ηχογραφήσει στα πορτογαλικά ο Κλαούντιο Μανουέλ Νέβες Βαλέντε, ο οποίος αργότερα βρέθηκε νεκρός, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Μασαχουσέτης.

«Παραδέχθηκε ότι σχεδίαζε την επίθεση εναντίον του Brown University εδώ και καιρό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Αν και ο Νέβες Βαλέντε δήλωσε ότι στόχος του ήταν το Μπράουν, σύμφωνα με την πρώτη εξέταση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί, δεν εξήγησε το κίνητρό του πίσω από την επίθεση εναντίον φοιτητών στο Μπράουν ή εναντίον του καθηγητή του MIT», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Ο Νέβες Βαλέντε δεν έδειξε καμία μεταμέλεια στα βίντεο. Αντιθέτως, αποκάλυψε την αληθινή του φύση όταν κατηγόρησε αθώα, άοπλα παιδιά για τους θανάτους τους από το χέρι του και γκρίνιαξε για έναν αυτοτραυματισμό που υπέστη όταν πυροβόλησε τον καθηγητή του MIT από κοντινή απόσταση», ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Είμαι ζώο όπως και εκείνος»

Ο Νέβες Βαλέντε είχε φτάσει στις ΗΠΑ από την Πορτογαλία πριν από 25 χρόνια για να σπουδάσει Φυσική στο Μπράουν, όμως ποτέ δεν πήρε το δίπλωμά του.

«Δεν με νοιάζει πώς θα με κρίνετε ή τι θα σκεφτείτε για εμένα», δήλωσε στο βίντεο. «Δεν με ενδιαφέρει να γίνω διάσημος, να αφήσω κληρονομιά ή κάτι τέτοιο (…). Δεν έχω καμία υπομονή για αυτό».

Εξάλλου στο βίντεο ο Νέβες Βαλέντε τονίζει ότι του άρεσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον αποκάλεσε «ζώο». «Με είπε ζώο, που είναι αλήθεια. Είμαι ζώο όπως και εκείνος».

Φαίνεται ότι αναφερόταν στις δηλώσεις του Τραμπ τον Μάιο του 2018, όταν είχε αποκαλέσει τους μετανάστες «ζώα», ζητώντας την υιοθέτηση πιο αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα ο Νέβες Βαλέντε τόνισε ότι «δεν μισώ την Αμερική». Αν και στη συνέχεια πρόσθεσε «δεν την αγαπώ», εκτιμώντας ότι ήταν λάθος του που πήγε στις ΗΠΑ.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.