Όλα ξεκίνησαν όταν παρακολούθησε ένα διαδικτυακό ντοκιμαντέρ για τους Ναζί. Επιθυμώντας να εμβαθύνει στο θέμα, προχώρησε σε περαιτέρω αναζητήσεις στο ίντερνετ.
Σε μία από τις ιστοσελίδες αντίκρισε ξαφνικά τη φωτογραφία της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του, Χέντβιγκ Πότχαστ. Η λεζάντα που τη συνόδευε την φωτογραφία ανέφερε: «Η ερωμένη του Χίμλερ».

Ο 47χρονος Χένρικ Λένκαιτ, πάστορας που ζει στη νότια Ισπανία, βρέθηκε μπροστά σε μια τυχαία αλλά συγκλονιστική ανακάλυψη, η οποία, όπως ο ίδιος αναφέρει, άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Συνεχίζοντας την έρευνα άρχισε να αποκαλύπτεται μια άγνωστη μέχρι τότε πτυχή της ιστορίας του, που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρός αρχηγός των SS και μία από τις κεντρικές μορφές της ναζιστικής εξόντωσης των Εβραίων στην Ευρώπη, ήταν ο βιολογικός πατέρας της μητέρας του και, κατά συνέπεια, ο παππούς του.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Λενκάιτ μίλησε για τον Χίμλερ, χωρίς καμία πρόθεση ωραιοποίησης. Τον χαρακτήρισε «σατανικό τέρας, δολοφόνο, Ναζί», σημειώνοντας ότι οι λέξεις σταματούν να μοιάζουν υπερβολικές, όταν γίνει σαφές για ποιο πρόσωπο πρόκειται.
H Πότχαστ – γιαγιά του Λένκαϊτ- ήταν η ιδιωτική γραμματέας του Χίμλερ, από το 1936 και από το 1938 η ερωμένη του. Γέννησε δύο από τα παιδιά του Χίμλερ, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του Λένκαϊτ, Νανέτ-Δωροθέα, το 1944.
Κατά τη διάρκεια της μυστικής σχέσης του με την Πότχαστ, ο Χίμλερ της έστειλε περισσότερες από 200 επιστολές. Σε μία από αυτές, έγραφε: «Πάω στο Άουσβιτς. Φιλιά, ο Χάινι σου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η μητέρα του η οποία πέθανε το 2019, κρατούσε επιμελώς το μυστικό της πατρότητάς της. Αλλά αυτές οι προσπάθειες ανατράπηκαν από την έρευνα του Λένκαϊτ πέρυσι, όταν αποκάλυψε το πιστοποιητικό γέννησης της μητέρας του – υπογεγραμμένο από τον Χίμλερ.
Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε, άρχισαν να τον κατακλύζουν ερωτήματα γύρω τη σιωπή της οικογένειάς του. «Ποιος είμαι; Ποιος ήμουν; Γιατί μου έκρυβαν την αλήθεια επί 47 χρόνια;» αναρωτιόταν, προσθέτοντας πως «ύστερα από σαράντα επτά χρόνια, η ζωή μου έμοιαζε με ένα ψέμα».
Ο ίδιος λέει ότι είχε κάποια προβλήματα με τους γονείς του. «Ήταν αρκετά απόμακροι μαζί μου», ανέφερε.
Ωστόσο, όταν πήγαινε σχολείο, οι γονείς του τού έδειξαν την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ». Κανένας από τους δύο δεν φαινόταν να είναι Ναζί. Μάλιστα, ο πατέρας του Λένκαιτ εξέφρασε θαυμασμό για το Ισραήλ.
«Αλλά ποτέ δεν μου είπαν ότι ήμουν εγγονός του Χίμλερ», λέει ο Λένκαϊτ.
«Δεν το διαχειρίζεσαι»
Ο 47χρονος εκτίμησε ότι οι γονείς του επέλεξαν να τον προστατεύσουν από το βάρος αυτής της αλήθειας.
Όταν ερωτήθηκε πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τη συγγένεια με «έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της Ιστορίας», η απάντησή του είναι σύντομη και απόλυτη: «Δεν το διαχειρίζεσαι».
Αξίζει να σημειωθεί, πως από τότε που δημοσιοποίησε την ανακάλυψή του, ορισμένοι συγγενείς του, διέκοψαν την επικοινωνία μαζί του.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












