Skip to main content

Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο

REUTERS/Marvellous Durowaiye

Περίπου ακόμη 100 μαθητές του σχολείου είχαν αφεθεί ελεύθεροι στις αρχές Δεκεμβρίου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ελεύθεροι αφέθηκαν ακόμη 130 από τους μαθητές που απήχθησαν στις 21 Νοεμβρίου από τον κοιτώνα καθολικού σχολείου στην βορειοκεντρική Νιγηρία.

Περίπου ακόμη 100 μαθητές του σχολείου είχαν αφεθεί ελεύθεροι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η απαγωγή ήταν η μαζικότερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Νιγηρία.

Μετά την απελευθέρωση των 130 απαχθέντων παιδιών, πλέον κανένα δεν είναι στα χέρια των ενόπλων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι μαθητές θα μεταφερθούν την Τρίτη στη Μίνα, την πρωτεύουσα της Πολιτείας του Νίγηρα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του ΟΗΕ.

Το χρονικό

Στις 21 Νοεμβρίου εκατοντάδες μαθητές και μέλη του προσωπικού απήχθησαν από το οικοτροφείο Σεντ Μέρι, στο απομονωμένο χωριό Παπίρι, στην Πολιτεία του Νίγηρα.

Την περίοδο αυτή η Νιγηρία βιώνει ένα κύμα μαζικών απαγωγών που θυμίζει εκείνη των περίπου 300 μαθητριών του Τσίμποκ από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, το 2014.

Στους τζιχαντιστές που δρουν από το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια, στα βορειοδυτικά και τα κεντρικά της χώρας, επιθέσεις, λεηλασίες και απαγωγές από συμμορίες ληστών, με οικονομικά και όχι ιδεολογικά κίνητρα.

Ο ακριβής αριθμός των απαχθέντων και εκείνων που παραμένουν όμηροι είναι απροσδιόριστος.

Η Χριστιανική Ένωση Νιγηρίας (CAN) ανέφερε ότι 315 μαθητές και εργαζόμενοι στο σχολείο απήχθησαν. Περίπου 50 από αυτούς δραπέτευσαν λίγο αργότερα.

Μετά την απελευθέρωση 100 μαθητών στις 7 Δεκεμβρίου, απέμεναν ακόμη 165 πρόσωπα στα χέρια των δραστών, σύμφωνα με στοιχεία της επισκοπής στην οποία ανήκει το σχολείο Σεντ Μέρι. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου ωστόσο έκανε λόγο για 115 ομήρους.

Η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει αποκαλυφθεί. Δεν υπάρχει επίσης καμία πληροφορία για τους όρους υπό τους οποίους απελευθερώθηκαν τα παιδιά. Οι απαγωγείς, που οι αρχές αποκαλούν «ληστές», συνήθως ζητούν λύτρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.