Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την «κυριαρχία» τους μετά την εκλογή του αριστερού Ζόραν Μαμντάνι ως επόμενου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα γίνει κομμουνιστική.
«Θα το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Τραμπ, χωρίς να εξηγήσει τι εννοούσε.
Σε ομιλία του στο Μαϊάμι, μία ημέρα μετά την καθαρή νίκη του Μαμαντάνι, ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η πόλη της Φλόριντα «θα γίνει σύντομα καταφύγιο για όσους εγκαταλείπουν τον κομμουνισμό στη Νέα Υόρκη».
«Η απόφαση που αντιμετωπίζουν όλοι οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: Έχουμε μια επιλογή ανάμεσα σε κομμουνισμό και κοινή λογική», είπε, παρουσιάζοντας την επιλογή ως «οικονομικό εφιάλτη» ή «οικονομικό θαύμα».
«Κομμουνισμός» εναντίον «κοινής λογικής»
Ο Τραμπ δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής, λέγοντας ότι πρόκειται για μια επιλογή ανάμεσα σε «κομμουνισμό και κοινή λογική».
«Οι αντίπαλοί μας προσφέρουν έναν οικονομικό εφιάλτη και εμείς προσφέρουμε ένα οικονομικό θαύμα», πρόσθεσε. «Αυτοί βάζουν την Αμερική τελευταία, εμείς βάζουμε πρώτα την Αμερική».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι στη Νέα Υόρκη εισήχθη ένας «κομμουνιστής», μια λεκτική επίθεση που έχει συχνά απευθύνει στον Ζόραν Μαμντάνι. «Παράκαμψαμε τον σοσιαλισμό και βάλαμε έναν κομμουνιστή αντ’ αυτού», είπε.
- Διαβάστε επίσης: Ανάλυση Reuters: Μπορεί η νίκη Μαμντάνι να γίνει «καύσιμο» για την άνοδο της αριστεράς στην Ευρώπη;
Ο Μαμντάνι απορρίπτει αυτή την ταμπέλα και αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικός σοσιαλιστής, μια πολιτική ιδεολογία που ουσιαστικά σημαίνει ότι δίνει φωνή στους εργαζόμενους και όχι στις εταιρείες. Ο Μαμντάνι έχει υποσχεθεί να φορολογήσει τους εκατομμυριούχους για να χρηματοδοτήσει την επέκταση κοινωνικών προγραμμάτων. Πρόκειται για την πολιτική του Μπέρνι Σάντερς και της Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές, με τους οποίους ο Μαμντάνι έχει συχνά μοιραστεί τη σκηνή.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι Νεοϋορκέζοι θα εγκαταλείψουν τον «κομμουνισμό» λόγω της νίκης του Μαμντάνι. «Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα για τη Νέα Υόρκη», προσθέτει.
Επίθεση στις πολιτικές Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε μερικά από τα συνήθη επιχειρήματά του για την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Δημοκρατικό προκάτοχό του ότι οδήγησε τη χώρα σε μια κακή οικονομία με υψηλές τιμές για τους καταναλωτές. «Ταχύ πληθωρισμό, αυτό μας έδωσε ο Μπάιντεν».
Υπονόησε ότι περιμένει άνοδο των τιμών στη Νέα Υόρκη, μετά τη νίκη του Ζόραν Μαμντάνι στις δημοτικές εκλογές. «Ελπίζω να μην συμβεί, αλλά θα το δείτε στη Νέα Υόρκη, παρεμπιπτόντως», δήλωσε.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τιμή των αυγών έχει μειωθεί κατά 85% από τον Μάρτιο — αφού είχε ξεσπάσει κατά των «fake news» μέσων που τον κατηγορούσαν για την τιμή των αυγών μόλις τρεις μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας του. «Μέρα με τη μέρα θα ξανακάνουμε την Αμερική προσιτή», προσθέτει.
Επίθεση στους Δημοκρατικούς για το shutdown
Ο Τραμπ προσπάθησε να συνδέσει τη νίκη του Μαμντάνι με το τρέχον κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ότι «κρατούν όμηρη την Αμερική».
Κάλεσε τους Δημοκρατικούς να «ξανανοίξουν την κυβέρνηση αμέσως». Σήμερα, το τρέχον κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε το μεγαλύτερο στην ιστορία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ψηφίσει πολλές φορές στο παρελθόν υπέρ νομοσχεδίων χρηματοδότησης της κυβέρνησης, και διερωτήθηκε γιατί αυτή τη φορά μπλόκαραν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση Τραμπ θέλει να μειώσει την υποστήριξη στην υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια Αμερικανούς.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












