Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Κατέληξε ένας ακόμη εγκαυματίας 7 μήνες μετά τη φωτιά σε κλαμπ

REUTERS/Alexandros Avramidis

63 πλέον οι νεκροί από την πυρκαγιά σε κλαμπ στο Κότσανι, στις 16 Μαρτίου

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας ακόμη εγκαυματίας, επτά μήνες έπειτα από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16 Μαρτίου σε κλαμπ στην πόλη Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας.

Πλέον, οι νεκροί της πυρκαγιάς ανέρχονται σε 63.

Το τελευταίο θύμα είναι ο 46χρονος Βλάντιμιρ Πάντσεφ, γνωστός ως Πάντσο, τραγουδιστής του χιπ-χοπ συγκροτήματος “DNK”, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα σε ιδιωτική κλινική στα Σκόπια.

Συνολικά, εννέα μέλη και τεχνικοί του συγκροτήματος έχουν χάσει τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ στην πόλη Κότσανι.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος, όταν πυροτεχνήματα άναψαν στο εσωτερικό του νυχτερινού κέντρου, προκαλώντας ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς σε έναν χώρο που, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, δεν πληρούσε βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. Επιπλέον, το κλαμπ, όπως διαπιστώθηκε λειτουργούσε με πλαστογραφημένη άδεια.

Η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε 37 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στη λειτουργία του κέντρου και στην απόκρυψη των παρατυπιών. Η δίκη για το τραγικό δυστύχημα δεν έχει οριστεί ακόμη.

Κύμα αγανάκτησης

Η τραγωδία έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στη Βόρεια Μακεδονία. Συγγενείς των θυμάτων, φίλοι και κάτοικοι του Κότσανι πραγματοποιούν τακτικά διαδηλώσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες προχωρούν σε ωριαίο αποκλεισμό του κέντρου της πόλης, ζητώντας δικαιοσύνη και σαφείς απαντήσεις για τα αίτια του μοιραίου δυστυχήματος.

Η κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίζεται βαθιά απογοητευμένη, καθώς εμφανίζεται πεπεισμένη πως τόσο το μοιραίο συμβάν στο Κότσανι, όσο και μία σειρά τραγικών δυστυχημάτων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, είναι συνέπεια της μεγάλης διαφθοράς, της ανεπάρκειας και της δυσλειτουργίας των θεσμικών οργάνων της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ