Skip to main content

Καλιφόρνια: Όχημα γλίτωσε την κλήση γιατί… δεν είχε οδηγό

Φωτ, San Bruno Police Department/ Facebook

Το όχημα έκανε παράνομη αναστροφή σε φανάρι στην Καλιφόρνια, με τους αστυνομικούς να διερωτώνται πώς πρέπει να διαχειριστούν το περιστατικό

Αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κατάσταση βρέθηκαν αστυνομικοί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όταν σταμάτησαν για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο, το οποίο όμως… δεν είχε οδηγό.

Το αυτόνομο όχημα έκανε παράνομη αναστροφή σε φανάρι στον Σαν Μπρούνο το Σάββατο, με τους αστυνομικούς να σπεύδουν να το σταματήσουν.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε οδηγός και άρχισαν να διερωτώνται πού θα μπορούσε να κοπεί η κλήση.

«Εφόσον δεν υπήρχε άνθρωπος οδηγός, δεν μπορούσε να εκδοθεί πρόστιμο (τα βιβλία μας δεν έχουν πλαίσιο για ‘ρομπότ’)», ανέφερε σε ανάρτησή του το τοπικό αστυνομικό τμήμα, γνωστοποιώντας το περιστατικό.

Το αστυνομικό τμήμα δήλωσε ότι ενημέρωσε την εταιρεία Waymo –στην οποία ανήκει το όχημα- για το σφάλμα, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνει η απαιτούμενη προσαρμογή, ώστε να αποφευχθούν άλλες παραβάσεις.

Η απάντηση της εταιρείας

Σε δήλωσή της, η Waymo, η οποία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς, ανέφερε ότι το αυτόνομο σύστημα οδήγησης της εταιρείας, το Waymo Driver, «έχει σχεδιαστεί για να σέβεται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας».

«Εξετάζουμε αυτήν την κατάσταση και δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια μέσω των συνεχιζόμενων εμπειριών μας», σημείωσε η εταιρεία σε δήλωσή της στον Guardian.

Πέρυσι, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους αστυνομικούς να εκδίδουν «ειδοποίηση μη συμμόρφωσης» εάν ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό παραβιάζει τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο του 2026.