Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δελτίο ταυτότητας για τους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως για να καταπολεμήσει την παράνομη εργασία.
Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει προκαλέσει -αναμενόμενο- ζυμώσεις και αντιδράσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υφίσταται δελτίο ταυτότητας.
Η ταυτότητα δεν θα έχει έντυπη μορφή, αλλά θα αποθηκεύεται στα κινητά τηλέφωνα, και «θα καταστήσει πιο δύσκολη την παράνομη εργασία στη χώρα», ενώ «θα προσφέρει επίσης πολυάριθμα πλεονεκτήματα στους πολίτες, όπως τη δυνατότητα να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους για να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε ουσιώδεις υπηρεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, οι κάτοχοι αυτού του νέου ψηφιακού τίτλου δεν θα είναι ανάγκη να τον έχουν διαρκώς επάνω τους και δεν θα μπορεί να τους ζητηθεί να τον παρουσιάσουν, όμως μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, δηλαδή το 2029, θα έχει καταστεί «υποχρεωτικός για να αποδεικνύουν το δικαίωμά τους να εργασθούν» στη χώρα, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
Ο έλεγχος αυτών των ψηφιακών δελτίων θα είναι υποχρεωτικός στο πλαίσιο των ελέγχων που οφείλουν ήδη να κάνουν οι εργοδότες όταν προσλαμβάνουν έναν εργαζόμενο.
Εν καιρώ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την παροχή πρόσβασης σε άλλες υπηρεσίες, όπως η φροντίδα των παιδιών, η κοινωνική πρόνοια και η πρόσβαση σε φορολογικά αρχεία.
Οι Βρετανοί δεν έχουν δελτία ταυτότητας αφότου καταργήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και, όταν χρειάζεται, χρησιμοποιούν άλλα επίσημα έγγραφα, όπως διαβατήρια και άδειες οδήγησης, για να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους.
Παράνομη μετανάστευση
Μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Κιρ Στάρμερ πολλαπλασιάζει τα μέτρα για να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση θέτοντας κυρίως στο στόχαστρο την παράνομη εργασία.
Πολλοί συχνά επισημαίνουν ως έναν από τους κύριους κινητήρες της παράνομης μετανάστευσης την ευκολία να βρουν δουλειά όσοι φθάνουν λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σχέδιο αυτό «στρέφεται εναντίον των εγκληματικών δικτύων που υπόσχονται πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας για να βγάλουν κέρδος από τις επικίνδυνες και παράνομες διελεύσεις της Μάγχης», επιμένει στην ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ωστόσο υπάρχουν επικρίσεις από πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, οι οποίοι λένε πως το μέτρο δεν θα αποτρέψει τους μετανάστες και ενδέχεται να παραβιάζει ελευθερίες των πολιτών.
«Απάτη και τέχνασμα», λέει το Reform
Το κόμμα Reform UK χαρακτήρισε το σχέδιο «κυνικό τέχνασμα» που σχεδιάσθηκε για να «εξαπατηθούν» οι ψηφοφόροι και να πιστέψουν ότι γίνεται κάτι σχετικά με τη μετανάστευση.
Η επικεφαλής των Συντηρητικών Κέμι Μπέντενοχ απέρριψε επίσης το σχέδιο ως «κόλπο που δεν κάνει τίποτα για να πάψουν τα πλοιάρια» με τους μετανάστες να διαπλέουν τη Μάγχη.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είπαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τα υποχρεωτικά ψηφιακά δελτία ταυτότητας επειδή οι άνθρωποι «υποχρεώνονται να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα τους μόνο για μόνο για να εξασφαλίσουν την καθημερινότητά τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ