Skip to main content

Πρώτη αντίδραση Ζελένσκι για την συνάντηση της Αλάσκας – Πηγαίνει Ουάσιγκτον την Δευτέρα

REUTERS/Alina Smutko/File Photo

«Ναι» σε τριμερή- «Η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί σε κάθε στάδιο των διαδικασιών»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μεταβεί την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε γνωστό σε ανάρτησή του.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ιστορική συνάντηση μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Αλάσκα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, η οποία διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα.

«Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης. Ο πρόεδρος Τραμπ με ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη και τα κύρια σημεία της συζήτησής τους. Είναι σημαντικό η ισχύς της Αμερικής να έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε.


«Υποστηρίζουμε την πρόταση του προέδρου Τραμπ για τριμερή συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Ουκρανία τονίζει ότι τα βασικά ζητήματα μπορούν να συζητηθούν σε επίπεδο ηγετών και ότι η τριμερής μορφή είναι κατάλληλη για αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοινωσε επίσης ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Δευτέρα, «για να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τερματισμό των δολοφονιών και του πολέμου».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί σε κάθε στάδιο των διαδικασιών προκειμένου να διασφαλίσουν αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας από κοινού με την Αμερική.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής