Με μια διθυραμβική ανάρτηση περί «μεγάλης και πολύ επιτυχημένης ημέρας στην Αλάσκα», ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε και επισήμως τον στόχο της εκεχειρίας.
Στην ανάρτησή του αναφέρει μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Ζελένσκι, Ευρωπαίους ηγέτες και ΝΑΤΟ, την επομένη της Συνόδου, άπαντες συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο «φρικτός πόλεμος» είναι μια «απευθείας ειρηνευτική συμφωνία», απηχώντας ουσιαστικά την θέση της ρωσικής πλευράς.
Στο κοινό τους ανακοινωθέν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία Τραμπ και, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά σε εκεχειρία, τάχθηκαν υπέρ μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Τραμπ, Ζελένσκι και Πούτιν.
Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ του Axios, που αποκάλυπτε ότι o Τραμπ εκμυστηρεύθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν είναι αρνητικός στην εκεχειρία, αλλα προτιμά μια λύση – πακέτο, κάτι που άλλωστε δεν έκρυψε και ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου.
Η συνάντηση Τραμπ και Πούτιν, ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς συμφωνία, παρότι οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για «σημαντική πρόοδο».
Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πώς αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος τις εξελίξεις.
Το Naftemporiki.gr παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.