Μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ εργάζονται πάνω σε ένα νέο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων – νεκρών και ζωντανών – μονομιάς με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα, σύμφωνα με δύο Άραβες αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Associated Press λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων.
Ο ένας συμμετέχει άμεσα στις διαβουλεύσεις και ο δεύτερος ενημερώθηκε για τις προσπάθειες.
Οι προσπάθειες έχουν την υποστήριξη των μεγάλων αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, λένε οι αξιωματούχοι, καθώς ανησυχούν για περαιτέρω περιφερειακή αποσταθεροποίηση εάν η κυβέρνηση του Ισραήλ προχωρήσει σε πλήρη ανακατάληψη της Γάζας, δύο δεκαετίες μετά την μονομερή αποχώρησή της από τη Λωρίδα.
Στο επίκεντρο ο αφοπλισμός της Χαμάς
Το πλαίσιο, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, στοχεύει στην αντιμετώπιση του αμφιλεγόμενου ζητήματος του τι πρέπει να γίνει με τα όπλα της Χαμάς, με το Ισραήλ να επιδιώκει πλήρη αφοπλισμό και τη Χαμάς να αρνείται. Ο αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις προσπάθειες λέει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το «πάγωμα των όπλων», κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση αλλά όχι τη χρήση των όπλων της από τη Χαμάς. Καλεί επίσης την ομάδα να παραιτηθεί από την εξουσία στη Λωρίδα της Γης.
Η μεταβατική διοίκηση της Γάζας
Μια παλαιστινιο-αραβική επιτροπή θα διοικούσε τη Γάζα και θα επέβλεπε τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μέχρι την εγκαθίδρυση μιας παλαιστινιακής διοίκησης με μια νέα αστυνομική δύναμη, εκπαιδευμένη από δύο συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, για να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας, λέει. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Παλαιστινιακή Αρχή που υποστηρίζεται από τη Δύση.
Ο δεύτερος αξιωματούχος λέει ότι μια ισχυρή χώρα του Κόλπου υποστηρίζει τις προσπάθειες Αιγύπτου-Κατάρ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι η ηγεσία της ομάδας γνώριζε τις προσπάθειες των Αράβων μεσολαβητών για την αναβίωση των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει λεπτομέρειες.
Το AP έχει επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για σχόλια.
Πηγή: AP