Καθώς το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συζητά την πιθανή πλήρη στρατιωτική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, προειδοποίησε τους υπουργούς που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση ότι «οι ζωές των ομήρων θα τεθούν σε κίνδυνο» εάν το Ισραήλ προχωρήσει με ένα τέτοιο σχέδιο, αναφέρει το Channel 12.
«Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να εγγυηθούμε ότι δεν θα τους βλάψουμε [τους ομήρους]», εξήγησε ο αρχηγός των IDF.
Επίσης, ο Ζαμίρ εξέφρασε ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προειδοποιώντας ότι αυτό θα έχει κόστος για τη ζωή των στρατιωτών, θα επιβαρύνει τους στρατιωτικούς πόρους και θα οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές και υγειονομικές προκλήσεις.
«Βολές» υπουργών κατά του Εγιάλ Ζαμίρ
Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου επικρίνουν έντονα τις δηλώσεις του Ζαμίρ, ισχυριζόμενοι ότι η Επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» δεν κατάφερε να επιτύχει τους δηλωμένους στόχους της.
Ο Ζαμίρ αντιτάχθηκε, επιμένοντας ότι η επιχείρηση είχε καταφέρει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διάσωση των εναπομεινάντων ομήρων.
Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, ο πρόεδρος του κόμματος Shas, Αριέ Ντέρι, υποστηρίζει τον Ζαμίρ, προειδοποιώντας τον Νετανιάχου: «Ο πόλεμος προκαλεί συνεχιζόμενη διπλωματική ζημιά. Οι όμηροι θα κινδυνεύουν. Πρέπει να ακούσουμε τον στρατό».
Πηγή: Times of Israel