Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που υπάρχει διαμεσολάβηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο πόλεμος λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, και η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης — βρισκόμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να είναι συμμετέχουσα στις σχετικές διαδικασίες», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημέρωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και, στη συνέχεια, να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τον Τραμπ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη. Ωστόσο, «έλαβε εκτενή ενημέρωση από αρκετούς ηγέτες της ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Τι δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τετάρτη ότι, έπειτα από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ με τον Πούτιν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλύτερη εικόνα για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Μόσχα θα ήταν πρόθυμη να τερματίσει τον πόλεμο.
«Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε αυτές τις συνθήκες με όσα είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οι Ουκρανοί — και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, αλλά κυρίως οι Ουκρανοί, φυσικά — και να δούμε πόσο κοντά μπορούμε να φέρουμε αυτές τις δύο θέσεις», δήλωσε ο Ρούμπιο στο Fox Business.

«Αν μπορέσουμε να φέρουμε αρκετά κοντά αυτό που μπορούν να αποδεχθούν οι Ουκρανοί και αυτό που μπορούν να δεχθούν οι Ρώσοι, τότε νομίζω ότι υπάρχει ευκαιρία για μια συνάντηση του προέδρου που να περιλαμβάνει και τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, για να προσπαθήσουμε να κλείσουμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Η διπλωματική ώθηση έρχεται καθώς ο Τραμπ εντείνει την πίεση στον Πούτιν, επιβάλλοντας πρόσθετο δασμό 25% στην Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Να συντονίσει τις θέσεις του με τους Ευρωπαίους προσπαθεί ο Ζελένσκι
Η Ουκρανία αναμένει ότι ο Τραμπ θα επιβάλει και νέες εκτεταμένες κυρώσεις την Παρασκευή, αν και ο Πούτιν ενδέχεται να του έχει προτείνει περιορισμένη εκεχειρία για να αναβληθούν και πάλι αυτές οι κινήσεις.
«Η Ρωσία τώρα δείχνει να έχει περισσότερη διάθεση για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα την Τετάρτη. «Η πίεση λειτουργεί», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι προειδοποίησε:
«Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαπατήσουν κανέναν στις λεπτομέρειες — ούτε εμάς, ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Ζελένσκι θέλει να συντονίσει τις θέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν από τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου.
«Η Ουκρανία δεν φοβάται τις συναντήσεις και αναμένει την ίδια θαρραλέα προσέγγιση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε.
«Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τον πόλεμο. Ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν.»
Συνομιλία Ζελένσκι – φον ντερ Λάιεν
Αργότερα την Πέμπτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως είχε συνομιλία με τον Ζελένσκι και συζήτησαν τα επόμενα βήματα.

«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα προς μια διαπραγματευτική ειρηνευτική συμφωνία, καθώς και τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανοικοδόμησή της», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής σε ανάρτησή της στο X.
I have spoken with @ZelenskyyUa on the developments of the last days.
We discussed the next steps on the way towards a negotiated peace agreement and Ukraine’s future membership in the European Union as well as its reconstruction.
Europe’s position is clear. We fully support…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 7, 2025
«Η θέση της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να παίζουμε ενεργό ρόλο για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπε
Με πληροφορίες από POLITICO