Skip to main content

Ολλανδία: Καταθέτει 500 εκατ. ευρώ στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ σχετικά με την χρηματοδότηση οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία

REUTERS/Yves Herman/File Photo

«Η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που θα ενισχύσει οικονομικά τον μηχανισμό PURL (Prioritised Ukraine Requirements List) του ΝΑΤΟ για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, καταβάλλοντας 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Μπρέκελμανς.

«Η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά», αναφέρει ο Μπρέκελμανς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας πως η χώρα του θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ για την παράδοση αμερικανικών οπλικών συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Patriot). «Αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί εαυτόν καθώς και την υπόλοιπη Ευρώπη από τις ρωσικές επιθέσεις», δήλωσε.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουν το νέο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτού, η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για τον οποίο θα πληρώσουν άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν στρατιωτική βοήθεια σε πακέτα αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, τα οποία περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Ουκρανίας.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση όπλων στην Ουκρανία που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαίους συμμάχους, χωρίς να υπεισέλθει τότε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΜΠΕ