Ύστερα από αρκετές ημέρες χωρίς κάποια επίσημη αντίδραση στις προειδοποιήσεις Τραμπ για μετακίνηση δύο υποβρυχίων σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, το Κρεμλίνο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο θέμα, διά στόματος του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ κα ιεπισημαίνοντας ότι οι πάντες θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί με την πυρηνική ρητορική»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποβάθμισε τη σημασία των σχολίων του Τραμπ, λέγοντας ότι ήταν σαφές ότι τα αμερικανικά υποβρύχια βρίσκονταν ήδη σε «μάχιμη αποστολή».
Προσέθεσε επίσης ότι η Μόσχα δεν είχε καμία επιθυμία να εμπλακεί σε πολεμική διαμάχη με τον Τραμπ για το θέμα.
Στη Ρωσία ο Γουίτκοφ
Πάντως χθες έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμρικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, θα επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις -σχετικές με τον πόλεμο στην Ουκρανία- συνομιλίες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ο Γουίτκοφ θα επισκεφθεί τη Ρωσία «νομίζω την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη».
Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Γουίτκοφ και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Μόσχα για να μην υποστεί νέες κυρώσεις, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι, να κλείσει συμφωνία για να σταματήσει να σκοτώνεται κόσμος».
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι τα δύο πυρηνικά υποβρύχια που είχε διατάξει να αναπτυχθούν, βρίσκονται πλέον «στην περιοχή».
Θολό τοπίο για τα υποβρύχια
Δεν ξεκαθάρισε πάντως αν αναφερόταν σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια ή υποβρύχια εφοδιασμένα με πυρηνικές κεφαλές. Ούτε έδωσε καμιά λεπτομέρεια για σχετικά με τον χώρο της ανάπτυξή τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε στρατιωτικό μυστικό.
Διαβάστε ακόμα:
→ Πώς απαντά η Ρωσία στις κινήσεις Τράμπ με τα πυρηνικά υποβρύχια
→ Ο πραγματικός στόχος της ξαφνικής, «υποβρύχιας» πυρηνικής διπλωματίας του Ντόναλντ Τραμπ