Skip to main content

«Η Χαμάς δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ»: Επιστολή 550 πρώην αξιωματικών για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

REUTERS/Mahmoud Issa

Πρώην επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ ανάμεσά τους

Εκατοντάδες πρώην αξιωματικοί του ισραηλινού τομέα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ απευθύνουν έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατά την επαγγελματική μας κρίση, η Χαμάς δεν αποτελεί πλέον στρατηγική απειλή για το Ισραήλ», έγραψαν οι πρώην αξιωματούχοι σε ανοιχτή επιστολή που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα. «Στην αρχή αυτός ο πόλεμος ήταν ένας δίκαιος πόλεμος, ένας αμυντικός πόλεμος, αλλά όταν πετύχαμε όλους τους στρατιωτικούς στόχους, αυτός ο πόλεμος έπαψε να είναι ένας δίκαιος πόλεμος», δήλωσε ο Άμι Αγιαλόν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ.

Ο πόλεμος, που πλησιάζει τον 23ο μήνα του, «οδηγεί το Κράτος του Ισραήλ στην απώλεια της ασφάλειας και της ταυτότητάς του», προειδοποίησε ο Αγιαλόν σε βίντεο που συνοδεύει την επιστολή, την οποία υπογράφουν 550 άτομα. Ανάμεσά τους και τρεις πρώην επικεφαλής της Μοσάντ: Ταμίρ Πάρντο, Εφραίμ Χαλεβί και Ντάνι Γιατόμ. Την επιστολή υπογράφουν επίσης πέντε πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ και τρεις πρώην αρχηγοί του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, του πρώην υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και του Νταν Χάλουτζ.

Στην επιστολή οι Ισραηλινοί καλούν τον Τραμπ να «κατευθύνει» τον Νετανιάχου προς την εκεχειρία. Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός «έχει από καιρό επιτύχει τους δύο στόχους που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη βία: την αποδόμηση των στρατιωτικών σχηματισμών και της διακυβέρνησης της Χαμάς». «Το τρίτο, και πιο σημαντικό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συμφωνίας: η επιστροφή όλων των ομήρων στα σπίτια τους», αναφέρουν. «Η καταδίωξη των εναπομεινάντων ανώτερων στελεχών της Χαμάς μπορεί να γίνει αργότερα», υποστηρίζουν επίσης.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για να συμφωνήσει σε εκεχειρία. Αλλά πολλοί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων υπουργών στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.