Η πείνα παγκοσμίως κατέγραψε μικρή πτώση το 2024 πλήττοντας μεταξύ 638 και 720 εκατομμύρια ανθρώπους, χάρη στις προόδους που έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία, όμως συνεχίζει να αυξάνεται στην Αφρική, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Περίπου το 8,2% του παγκόσμιου πληθυσμού βρέθηκε αντιμέτωπο με την πείνα το 2024, καταγράφοντας πτώση 0,3% σε σύγκριση με το 2023, όμως «σημαντικές ανισότητες» παραμένουν σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με κοινή έκθεση που συνέταξαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Unicef, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που πεινάνε καταγράφει σημαντική πτώση στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, επιδεινώνεται στη δυτική Ασία και την Αφρική και υπερβαίνει ακόμα και το 20% στην τελευταία αυτή περίπτωση.
Αυτά τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν με αφορμή τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων, που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, απέχουν πολύ από τον στόχο του ΟΗΕ για έναν κόσμο χωρίς πείνα το 2030.
Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις, περίπου 512 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό έως τα τέλη της δεκαετίας, εκ των οποίων το 60% μόνο στην Αφρική.
Ποιες χώρες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια
Σήμερα, εκ των πέντε χωρών που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια (όταν η αδυναμία ενός ανθρώπου να καταναλώσει επαρκή τροφή θέτει τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο), οι τέσσερις (Νιγηρία, Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Αιθιοπία) βρίσκονται στην Αφρική.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, όπου το σύνολο του πληθυσμού βρίσκεται σε σοβαρή οξεία ανασφάλεια.
Στη Γάζα, «βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αλβάρο Λάριο, πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Πρέπει να επιτραπεί επειγόντως η πρόσβαση προκειμένου να σταλεί ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια (…). Η έλλειψη πρόσβασης διαρκεί εδώ και μήνες», συνέχισε.
Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν περιστασιακά να παραλείψουν ένα γεύμα και θεωρείται πως βρίσκονται σε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, ένας σταθερός αριθμός σε σύγκριση με το 2023.
Όμως, είναι 335 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2019, πριν από την κρίση της Covid.
Οι πανδημίες, εξάλλου, και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν ως συνέπεια μια μεγάλη αύξηση των τιμών των διατροφικών αγαθών.
Όμως, για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τα διδάγματα από την πληθωριστική έξαρση του 2007-2008, έπειτα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν αντληθεί με απαντήσεις που είναι «καλύτερα συντονισμένες».
Πηγή: ΑΜΠΕ