Το Ισραήλ εδώ και καιρό αντιτίθεται στις κατηγορίες ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο ισραηλινές οργανώσεις, όμως, παρουσίασαν μια μελέτη που αποσκοπεί στην τεκμηρίωση του ισχυρισμού για τη γενοκτονία.
Πρόκειται για τη «B’Tselem», μια οργάνωση που επικρίνει την ισραηλινή κατοχή εδώ και χρόνια, αλλά και τη ΜΚΟ «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», η οποία επικεντρώνεται στην υγεία.
Η Γιούλι Νόβακ, διευθύντρια της B’Tselem, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε για γενοκτονία: «Πρόκειται για συντονισμένες επιθέσεις με στόχο την καταστροφή μιας ολόκληρης ομάδας. Υπάρχουν διαφορετικές τακτικές και πρακτικές, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος. Βλέπουμε μαζικές δολοφονίες, που όλοι πιστεύαμε ότι δεν θα συνέβαιναν. Η δολοφονία χιλιάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων δεν είναι παράπλευρες απώλειες. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά για μήνες. Το να λιμοκτονούν εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι νόμιμη πράξη σε έναν πόλεμο», λέει η Γιούλι Νόβακ.
Ο Γκι Σάλεβ, διευθυντής των «Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, έχει πλέον καταγράψει ισραηλινές επιθέσεις σε 27 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την έκθεσή του, μεγάλα τμήματα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης έχουν καταστραφεί συστηματικά. Περισσότεροι από 1.500 γιατροί έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και τα λίγα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη φροντίδα των περίπου 140.000 τραυματιών.
«Το πρόβλημα με την επίθεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι η αλυσιδωτή επίδρασή της. Ένα νοσοκομείο καταρρέει, μετά οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν σε άλλες περιοχές, μετά καταλήγουν σε άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και τελικά καταρρέουν. Και μετά το βλέπουμε αυτό για μήνες, ενώ διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο καλούν το Ισραήλ να τερματίσει αυτήν την επίθεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», υποστηρίζει ο Γκι Σάλεβ.
Όταν επιτίθονταν σε νοσοκομεία, ο ισραηλινός στρατός συχνά ισχυριζόταν ότι περιείχαν κέντρα διοίκησης της Χαμάς. Ο Σαλέβ δεν βλέπει κανένα στοιχείο για αυτό.« Όλοι το γνωρίζουμε: Αν το Ισραήλ είχε βρει στοιχεία για τη χρήση αυτών των νοσοκομείων από τη Χαμάς, θα τα είχαμε δει. Θα ήθελαν να τα δούμε, έτσι δεν είναι; Αλλά δεν τα έχουμε δει. Έτσι, αυτό που απομένει είναι μια ολοκληρωμένη επίθεση σε ένα ολόκληρο σύστημα, μια απονομιμοποίηση ολόκληρου του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό είναι εντελώς δυσανάλογο και μέρος αυτού που ονομάζουμε γενοκτονία».
Πρόθεση καταστροφής
Η Γιούλι Νόβακ, διευθύντρια της B’Tselem, δεν θέλει να περιμένει μέχρι τα διεθνή δικαστήρια να αποφασίσουν σε λίγα χρόνια εάν λαμβάνει χώρα γενοκτονία ή όχι στη Λωρίδα της Γάζας.
«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου το ερώτημα για το τι θα έκανα σε ένα τέτοιο γεγονός δεν είναι πλέον θεωρητικό. Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε μια τέτοια στιγμή; Για σχεδόν δύο χρόνια, παρακολουθούμε κυβερνήσεις, κυρίως δυτικές, να υποστηρίζουν το Ισραήλ, να συνεργάζονται και να επιτρέπουν αυτή τη γενοκτονία. Χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αυτή η γενοκτονία, όπως κάθε άλλη στην ιστορία, δεν θα μπορούσε ποτέ να λάβει χώρα. Και μένουν άπραγοι και ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα ή κάνουν μόνο λόγια για να την αποτρέψουν. Αλλά αυτό συνεχίζεται. Όλοι το βλέπουν. Κανείς δεν θα μπορεί να πει: “Δεν ξέραμε”. Το ξέρουμε. Συμβαίνει τώρα και πρέπει να σταματήσει αμέσως», υποστηρίζει η διευθύντρια της B’Tselem