Skip to main content

Η Γαλλία κατηγορεί την φον ντερ Λάιεν για «υποταγή» στον Τραμπ

REUTERS/Benoit Tessier

Όρμπαν: «Ο Τραμπ έφαγε την φον ντερ Λάιεν για πρωινό» - Πιο θετική η Ιταλία

Σφοδρή επίθεση στην Κομισιόν για τη δασμολογική συμφωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Τραμπ, εξαπέλυσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, κάνοντας λόγο για «υποταγή» της Ευρώπης και «σκοτεινή ημέρα».

«Είναι μια θλιβερή μέρα όταν μια συμμαχία ελεύθερων λαών, που είναι ενωμένοι για να επιβεβαιώσουν τις αξίες τους και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, αποφασίζει να υποταχθεί», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Χ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιβάλουν έναν νέο νόμο της ζούγκλας με τη βία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού εμπορίου, Λοράν Σεν-Μαρτέν. «Αν οι Ευρωπαίοι δεν ξυπνήσουν, οι δυσκολίες των άλλων θα φαίνονται λίγες, μπροστά στη δική μας παρακμή», προειδοποίησε και ο υπουργός για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπενζαμάν  Χαντάντ.

Όρμπαν: «Ο Τραμπ έφαγε την φον ντερ Λάιεν για πρωινό»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επέκρινε επίσης έντονα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για τους τελωνειακούς δασμούς, χαρακτηρίζοντάς την «χειρότερη» από εκείνη που πέτυχε η Βρετανία.

«Δεν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που κατέληξε σε συμφωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ που έφαγε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρωινό », δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης στο Facebook.

Πιο θετική η Ιταλία

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επισκέπτεται την Αιθιοπία για μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την επισιτιστική ασφάλεια, τόνισε πάντως πώς θεωρεί «θετικό το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, αλλά μέχρι να δω τις λεπτομέρειες, δεν μπορώ να κάνω καλύτερη κρίση». Μια εμπορική κλιμάκωση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών «θα είχε απρόβλεπτες και ενδεχομένως καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε η Μελόνι.

«Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών θέτει τέλος σε μια φάση αβεβαιότητας και αποφεύγει έναν εμπορικό πόλεμο. Θα εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες », έγραψε ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, στο X.

Η ρωσική αντίδραση

Ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε τέλος ότι αυτή η συμφωνία «θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, σε μεταφορά επενδύσεων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες και, φυσικά, αυτό θα είναι ένα πολύ σκληρό πλήγμα».

Διαβάστε ακόμη:

→Μας έκοψε δασμούς, πήρε τα πάντα: 1,3 τρισ. (και βάλε) με αγάπη από την Ευρώπη στον Τραμπ και ένα ελληνικό μπάχαλο

→Σάντσεθ για εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ: Στηρίζουμε αλλά χωρίς ενθουσιασμό

→«Το μικρότερο κακό»: Απετράπησα τα χειρότερα – Αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα;