Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ζυγίζουν τρόπους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα που δεν εξαρτώνται από μια διαπραγματευμένη συμφωνία με τη Χαμάς.
«Ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, το είπε σωστά», ανάφερε ο Νετανιάχου σε μια δήλωσή του. «Η Χαμάς είναι το εμπόδιο για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Μαζί με τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ, εξετάζουμε τώρα εναλλακτικές επιλογές για να φέρουμε τους ομήρους μας στην πατρίδα τους, να τερματίσουμε την τρομοκρατική κυριαρχία της Χαμάς και να διασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη για το Ισραήλ και την περιοχή μας».
Ο Νετανιάχου δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται τέτοιες «εναλλακτικές επιλογές».
Η πορεία των συνομιλιών
Οι συνομιλίες προσέκρουσαν σε ένα σημαντικό εμπόδιο χθες, αφότου η Χαμάς υπέβαλε την απάντησή της στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός και το Ισραήλ απέσυρε την ομάδα ομήρων του.
Ωστόσο, η Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία και οι δημόσιες δηλώσεις θεωρούνται από πολλούς παρατηρητές ως μέρος της εκστρατείας πίεσης για να πιεστεί η Χαμάς να συμφωνήσει σε μια συμφωνία.
Χθες το βράδυ, ο Γουίτκοφ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον ανακαλεί τους διαπραγματευτές της από τις συνομιλίες για τους ομήρους στη Ντόχα και θα επιδιώξει «εναλλακτικές επιλογές» αφότου η τελευταία απάντηση της Χαμάς «δείχνει σαφώς έλλειψη επιθυμίας για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα».
Πηγή: Times of Israel