Ο τελευταίος ήταν ο νεαρός αλεξιπτωτιστής Νταν Μάντελ Φίλιπσον, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε βάση στο νότιο Ισραήλ και πέθανε στο νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.
Πριν από αυτόν, ο έφεδρος Ντάνιελ Έντρι είχε αυτοπυρποληθεί σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Σαφέντ, αφού είχε υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γάζα. «Μετά από αυτά που είχε δει, δεν μπορούσε να ξεφύγει από ένα τρομερό εσωτερικό μαρτύριο», εξήγησε η μητέρα του στην ισραηλινή τηλεόραση.
Από τις αρχές Ιουλίου, σε μόλις δύο εβδομάδες, τέσσερις στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν ήδη αυτοκτονήσει.
Οι αυτοκτονίες στον ισραηλινό στρατό -19 από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ- είναι ένα φαινόμενο που συχνά αποσιωπάται ή υποβαθμίζεται.
Σε συνδυασμό μάλιστα με την ανησυχητική αύξηση των λιποταξιών, έχουν δημιουργήσει μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Περισσότεροι από τους μισούς εφέδρους αρνούνται τώρα να επιστρέψουν στο μέτωπο. Για ηθικούς λόγους, επειδή δεν βλέπουν πλέον πραγματικούς στόχους και επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Αλλά και επειδή είναι συντετριμμένοι.
Απώλεια εμπιστοσύνης
Δεν πρόκειται για τεχνικό ή στρατηγικό ελάττωμα, αλλά για μια βαθιά απώλεια εμπιστοσύνης στον κρατικό μηχανισμό.
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή υπονομεύουν το ηθικό των στρατιωτών, επιδεινώνοντας το σοβαρό εσωτερικό ρήγμα στην ισραηλινή κοινωνία.
Οι αριθμοί λένε όμως μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Οι μαρτυρίες λένε ότι έφεδροι λ που επιστρέφουν στα σπίτια τους δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εφιάλτη των επιχειρήσεων και των απωλειών,
Έτσι, πολλοί επιλέγουν να μην επιστρέψουν στην υπηρεσία, όχι λόγω λιποταξίας αλλά ως μια μορφή σιωπηλής αντίστασης στον πόλεμο που τους έχει αλλάξει για πάντα.
Η ενεργοποίηση μιας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ειδικών ψυχικής υγείας, δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η οποία παρακολουθεί την ψυχολογική δυσφορία εντός του στρατού εδώ και χρόνια, διαπίστωσε ότι πάνω από το 12% των εφέδρων που συμμετείχαν σε πολεμικές αποστολές στη Γάζα εμφάνισαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει σημαντική μείωση στους στρατιώτες που παρουσιάζονται για εφεδρική υπηρεσία. Πολλοί από αυτούς αρνούνται να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, επικαλούμενοι ηθικούς και ηθικούς λόγους.
Η αυξανόμενη απογοήτευση τροφοδοτείται από την έλλειψη σαφών στόχων και την απογοήτευση για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων, χωρίς προφανή λύση. Κανείς δεν μπορεί να παράσχει ακριβείς αριθμούς για αυτές τις λιποταξίες – ούτε, εξάλλου, κάποιο πολιτικό κόμμα ή ηγέτης τις ζητά ρητά – αλλά σύμφωνα με τις πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις, το ποσοστό ανταπόκρισης των εφέδρων είναι πλέον λιγότερο από 50%.
Σύμφωνα με το Restart Israel, μια ένωση αφιερωμένη στην επανένταξη τραυματισμένων ή τραυματισμένων στρατιωτών, περίπου 12.000 έφεδροι έχουν ήδη αρνηθεί να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στη Γάζα.
Περίπου 40 απόστρατοι της Μονάδας 8200 των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, με επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας Κατζ ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον σε «σαφώς παράνομες» πολεμικές επιχειρήσεις, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεξάγει έναν «ατελείωτο και αδικαιολόγητο» πόλεμο στη Γάζα.