«Αναγνώριση της τρομοκρατίας», χαρακτήρισε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Το να αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος σήμερα ισοδυναμεί με το να αναγνωρίσουμε ένα κράτος της Χαμάς και επομένως ένα τρομοκρατικό κράτος», έγραψε στο Χ η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της ομάδας του RN στην Εθνοσυνέλευση. «Σε αυτή την χειρονομία, δεν υπάρχει καμία πίστη στην ιστορία της Γαλλίας, το αντίθετο μάλιστα, και ακόμη λιγότερο μια υπόσχεση ειρήνης για το Ισραήλ», υποστήριξε η Μαρίν Λεπέν και πρόσθεσε: «Αυτή η απόφαση νομιμοποιεί τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου και τα δεινά που άφησαν πίσω τους, είναι ένα πολιτικό και ηθικό λάθος».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, υποστήριξε ότι «η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει στη Χαμάς- ένα ισλαμιστικό τρομοκρατικό κίνημα- απροσδόκητη θεσμική και διεθνή νομιμότητα».
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Παρίσι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθιστώντας τη Γαλλία την πρώτη μεγάλη δυτική δύναμη που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, καθώς η προοπτική τερματισμού της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Το κεντροδεξιό κόμμα «Ρεπουμπλικάνοι» διά του αντιπροέδρου και ευρωβουλευτή Φρανσουά- Ξαβιέ Μπελαμί , ανέφερε ότι η απόφαση που έλαβε ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε «πλήρη αντίφαση» με όσα είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος ,πριν από τρεις μήνες. «Αυτή η απόφαση είτε θα είναι εντελώς άχρηστη για την επίτευξη αυτού του στόχου είτε, το χειρότερο, θα είναι αντιπαραγωγική και θα συμβάλει στο να θέσει σε κίνδυνο όσους υποφέρουν σήμερα, Ισραηλινούς πολίτες, αλλά και Παλαιστίνιους πολίτες που είναι θύματα της βαρβαρότητας της Χαμάς, η οποία συνεχίζει να κρατά ομήρους», δήλωσε Φρανσουά- Ξαβιέ Μπελαμί , στο RTL.
Το προεδρικό στρατόπεδο
Το προεδρικό στρατόπεδο υπερασπίστηκε την απόφαση Μακρόν, πιστεύοντας ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εκτός, από μια πολιτική λύση δύο κρατών.
«Η Χαμάς ανέκαθεν απέρριπτε τη λύση των δύο κρατών. Αναγνωρίζοντας την Παλαιστίνη, η Γαλλία αποδεικνύει ότι αυτό το τρομοκρατικό κίνημα κάνει λάθος. Αποδεικνύει ότι το στρατόπεδο της ειρήνης έχει δίκιο έναντι του στρατοπέδου του πολέμου», έγραψε στο Χ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», τόνισε η Ανιές Πανιέ- Ρινασέ, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης. «Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οι κάτοικοι της Γάζας ζουν ένα δράμα. Και αυτό δεν αναιρεί την καταδίκη των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Δεν αναιρεί την καταδίκη της Χαμάς που πάντα κάναμε», πρόσθεσε.
«Δεν αρκεί η αναγνώριση»
Η Μαρίν Τοντελιέ ,εθνική γραμματέας των Οικολόγων, χαιρέτισε την «καθυστερημένη» απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας στο X: «Η αναγνώριση δεν αρκεί, πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους εκεί, ο χρόνος τελειώνει».
Από την πλευρά της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, πρώην υποψήφιος πρόεδρος, δήλωσε την στο X: «Γιατί τον Σεπτέμβριο και όχι τώρα; Χρειάζεται μια παγκόσμια και συνεκτική πολιτική και άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας».
Ο Ολιβιέ Φορ, Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Μακρόν να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και πρόσθεσε πώς «πρέπει να συνοδευτεί από κυρώσεις για όσο διάστημα συνεχίζεται η γενοκτονία».
Περισσότερες από 29 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.