Skip to main content

Γερμανία: Το αεροδρόμιο του Μονάχου ετοιμάζει «τερματικό σταθμό απελάσεων»

REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Ο τερματικός σταθμός δεν θα χρησιμεύει μόνο ως κέντρο απέλασης για μετανάστες που έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά θα χειρίζεται και αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία αεροπορικώς

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μονάχου σχεδιάζει να κατασκευάσει «τερματικό σταθμό απελάσεων», ο οποίος θα χρησιμοποιείται για τον επαναπατρισμό έως και εκατό μεταναστών την ημέρα.

Οι γερμανικές αρχές έχουν ανακοινώσει μια πιο αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό, επιδιώκοντας περισσότερους επαναπατρισμούς των αιτούντων άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί και συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους έχουν συναντήσει διάφορες δυσκολίες, όπως η απροθυμία ορισμένων χωρών να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους και η περιορισμένη δυνατότητα της χώρας να «τρέξει» τις απελάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η Βαυαρία προσπαθεί να διαχειριστεί 24.000 αλλοδαπούς που έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, ήρθε η ανακοίνωση του αεροδρομίου του Μονάχου, που είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Γερμανίας.

Ο διώροφος τερματικός σταθμός θα κατασκευαστεί σε περίπου 20.000 τετραγωνικά μέτρα γης μέχρι το τέλος του 2027, σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε στο συμβούλιο του αεροδρομίου. Θα επιβλέπεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συνόρων, και θα στελεχωθεί από έως και 300 αξιωματικούς της βαυαρικής κρατικής αστυνομίας, 145 φύλακες ασφαλείας και 90 υπαλλήλους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο τερματικός σταθμός δεν θα χρησιμεύει μόνο ως κέντρο απέλασης για μετανάστες που έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά θα χειρίζεται και αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία αεροπορικώς.

Από το 2022, το αεροδρόμιο διαθέτει ξεχωριστό «κέντρο transit και απέλασης». Το τμήμα, με συρματοπλέγματα, είναι εξοπλισμένο με αίθουσες αναψυχής, γυμναστήριο, κελιά που μπορούν να φιλοξενήσουν 22 απελαθέντες και χώρο για έως και 29 «transit» μετανάστες που ζητούν άσυλο μετά την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο.

Πέρυσι διεκπεραίωσε λίγο πάνω από 300 υποθέσεις ατόμων, τα οποία παρέμειναν κατά μέσο όρο 16 ημέρες.

Ο Γιόακιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η χωρητικότητα με ένα νέο κτίριο. «Είναι οργανωτικά απαραίτητο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την διαδικασία των απελάσεων ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά», δήλωσε στην Bild.

Εμπόδια

Ωστόσο, το σχέδιο θα μπορούσε να συναντήσει πολιτικά εμπόδια. Ο τερματικός σταθμός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που θα εισχωρεί στο καταφύγιο Erdinger Moos, που αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για πουλιά όπως οι τουρλίδες, οι καλημάνες και οι σιταρήθρες.

Θα εμπίπτει επίσης στη δικαιοδοσία του δημοτικού συμβουλίου στην κοντινή πόλη Φράιζινγκ, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι επιφυλακτικό σχετικά με οποιαδήποτε επέκταση του αεροδρομίου.

Το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου, το οποίο κατέχει το 23% του αεροδρομίου, έχει διχαστεί σχετικά με την πρόταση. Ενώ ο Ντίτερ Ράιτερ, δήμαρχος της πόλης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έχει δηλώσει την υποστήριξή του στο έργο, η ομάδα των Πρασίνων και δύο μικρότερα αριστερά κόμματα τον έχουν παροτρύνει να αντιταχθεί στο σχέδιο.

Με πληροφορίες από Sunday Times