Σχεδόν 10 στους 10 πολίτες της Ελλάδας θεωρούν διαδεδομένη την διαφθορά στη χώρα τους. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωβαρόμετρο η χώρα μας βγήκε πρώτη ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους.
Σύμφωνα με την έρευνα το 97% των Ελλήνων – δηλαδή σχεδόν 10 στους 10 – όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα απάντησε «Εξαιρετικά διαδεδομένη». Μόλις το 2 % απάντησε πως η διαφθορά ήταν «σπάνια», ενώ 1% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Το 61% των ερωτηθέντων στη χώρα μας πιστεύει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των αξιωματούχων που εκδίδουν άδειες επιχειρήσεων.
Τι απάντησαν οι Ευρωπαίοι
Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή αύξηση της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με πέρυσι.
Την Ελλάδα του 97% ακολουθούν η Κροατία με 92% και η Πορτογαλία με 91%.
Αντίθετα, η Φινλανδία και η Δανία καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά αντίληψης διαφθοράς, με 21% και 28% αντίστοιχα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις σχετικές απαντήσεις από το 2024 σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία, με αύξηση εννέα και έξι ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα.
Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες δηλώνουν ότι είναι απαράδεκτο να δίνει κανείς χρήματα σε δημόσιες διοικήσεις ή υπηρεσίες για να λάβει κάποια εύνοια. Η Πορτογαλία (98%), η Γαλλία (90%) και η Ισπανία (90%) είναι τα τρία κράτη-μέλη με το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που θεωρούν αυτή την πρακτική απολύτως απαράδεκτη.
Περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν απαράδεκτο να ζητάει κανείς εύνοια για να λάβει αντάλλαγμα από τις δημόσιες αρχές, ενώ το 5% πιστεύει ότι είναι πάντα αποδεκτό.
Περίπου τρεις στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο να δίνονται δώρα.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες, ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι πιο πιθανό να θεωρούν τη διαφθορά απαράδεκτη σε σύγκριση με τους νεότερους, ηλικίας 15 έως 24 ετών.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στη Βουλγαρία αναφέρουν την αστυνομία ως τους κύριους υπεύθυνους για δωροδοκίες και κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος.
Σουηδία και Δανία είναι οι χώρες όπου οι ιδιωτικές εταιρείες αναφέρονται πιο συχνά ως εμπλεκόμενες στη διαφθορά.
Αντιμετωπίζεται η διαφθορά;
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα, ενώ το 46% αναφέρει το ίδιο για πολιτικούς σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι οι υποθέσεις υψηλού επιπέδου διαφθοράς δεν διώκονται επαρκώς στις χώρες τους.
Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς δεν θεωρούν ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές.
Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι επίσης δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται με αμεροληψία και χωρίς κρυφό σκοπό.
Σε επίπεδο ΕΕ, το 5% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει βιώσει ή γίνει μάρτυρας διαφθοράς τους τελευταίους 12 μήνες, και μόνο ένας στους πέντε από αυτούς δήλωσε ότι το ανέφερε.
Λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν πού να καταγγείλουν μια περίπτωση διαφθοράς.
Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να γνωρίζουν προσωπικά κάποιον που έχει δωροδοκηθεί ή δωροδοκεί.
Με πληροφορίες από Euronews